Blodstorkenebb er en flerårig urt i storkenebbfamilien som vokser i lavlandet på søre Østlandet og vestover langs kysten nesten nord til Bergen.

Blomstene er ganske store med purpurrøde kronblad med striper som er noe mørkere i fargen. Bladene er djupt håndflika med fem til sju fliker. Blodstorkenebb vokser på varme steder i skogkanter, tørrbakker, berg og strandberg og virker å være avhengig av noe baserik jord.

Det norske navnet er trolig inspirert av det systematiske artsepitetet, sanguineum av latinsk sanguis, blod. Det er bladenes blodrøde høstfarger som inspirerte Linné til dette latinske artsnavnet og ikke blomstens farge som jo ikke er rent rød, men mer mot purpur og lilla. Norske navn på arten innsamla av Høeg handler om tid på året. Hyppigst er makrellblomst/-blom som tas som signal på at makrellfisket kunne begynne når arten blomstrer og mange steder ble mengden blomster kobla til forventninger om mengde makrell. Ellers har også denne arten vært knytta til sankthans selv om dette oftere knyttes til de vanligere artene rød jonsokblom og skogstorkenebb.

  • Høeg, O. A., 1976. Planter og tradisjon, Oslo, Universitetsforlaget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.