Semsvannet

Utsikt over Semsvannet fra toppen av Skaugumåsen.

Semsvannet.

Artikkelstart

Semsvannet er en innsjø i Asker kommune i Viken fylke. Vannet ligger i et skogområde som tilhører Vestmarka, og har et areal på 0,75 kvadratkilometer.

Gjennom Semsvannet renner Askerelva, som på oversiden av vannet kalles Gupuelva. Ved vannet ligger Skaugumåsen. Berggrunnen består av kalk- og skiferbergarter fra kambrosilurperioden som tilhører Oslofeltet.

Skogen er en tørr utforming av alm-lindeskog med hegg. I edelløvskogen danner fin storvokst lind tette grupper sammen med lønn og alm. I urene kan lind danne rene partier, men gran forekommer hvor ura er stabil. Feltsjiktet har arter som malurt, blodstorkenebb og blankstorkenebb.

Ved vannet ligger gårdene Sem, Tveiter og Store Berg. Dessuten finnes husmannsplassene Kølabonn, Mobråtan, Svensrud, Tømmervika, Tangen og Hajem. På Tveiter gård er det funnet klebersteinsgryte fra yngre jernalder, og oldtidsveien mellom Asker og Sylling gikk gjennom Tveiter.

Semsvannet ble vernet som naturreservat den 2. oktober 1992 og er Askers tusenårssted. Vannet fører blant annet abbor, ørret og gjedde.

Semsvannet med Tveter gård og Bergsåsen i bakgrunnen.

Kart

Semsvannet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg