Semsvannet
Utsikt over Semsvannet fra toppen av Skaugumåsen.
Semsvannet

Semsvannet.

Semsvannet i vinterdrakt
Semsvannet med Tveter gård og Bergsåsen i bakgrunnen.

Semsvannet er en innsjø i Asker kommune i Akershus fylke. Vannet ligger i et skogområde som tilhører Vestmarka, og har et areal på 0,75 kvadratkilometer.

Gjennom Semsvannet renner Askerelva, som på oversiden av vannet kalles Gupuelva. Ved vannet ligger Skaugumåsen. Berggrunnen består av kalk- og skiferbergarter fra kambrosilurperioden som tilhører Oslofeltet.

Skogen er en tørr utforming av alm-lindeskog med hegg. I edelløvskogen danner fin storvokst lind tette grupper sammen med lønn og alm. I urene kan lind danne rene partier, men gran forekommer hvor ura er stabil. Feltsjiktet har arter som malurt, blodstorkenebb og blankstorkenebb.

Ved vannet ligger gårdene Sem, Tveiter og Store Berg. Dessuten finnes husmannsplassene Kølabonn, Mobråtan, Svensrud, Tømmervika, Tangen og Hajem. På Tveiter gård er det funnet klebersteinsgryte fra yngre jernalder, og oldtidsveien mellom Asker og Sylling gikk gjennom Tveiter.

Semsvannet ble vernet som naturreservat den 2. oktober 1992 og er Askers tusenårssted. Vannet fører blant annet abbor, ørret og gjedde.

Kart

Semsvannet
Semsvannet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg