Mario Monti, italiensk økonom og politiker, statsminister i Italia fra 2011 til 2013. 

Monti utdannet seg ved Bocconi-universitetet i Milano, hvor han senere ble professor, rektor (1989-94) og president (fra 1994). Han var medlem av EU-kommisjonen fra 1995 til 2004.

I november 2011 fikk Mario Monti i oppdrag å danne en ny regjering i Italia etter at Silvio Berlusconi hadde valgt å gå av som statsminister. Monti ble da leder for en regjering bestående av uavhengige eksperter som skulle forsøke å løse de økonomiske utfordringene landet stod overfor. Monti, med sin brede erfaring og høye kompetanse i økonomiske spørsmål, ble sett på som den riktige personen til å gjennomføre oppgaven med å få orden på landets økonomi. Han ble ikke bare statsminister i den nye regjeringen, men også finansminister.

Regjeringen Monti forsøkte å redusere statens utgifter og å øke inntektene, og presenterte planer om å gjennomføre en rekke tiltak, som å øke skatter og avgifter, redusere utbetalingene til pensjoner og å intensivere kampen mot skatteunndragelse. Ikke alle disse tiltakene var like populære, og da Monti stilte som kandidat til parlamentsvalget i 2013, fikk partiet hans ikke mer enn rundt 10 % av stemmene. Monti gikk derfor av som statsminister, og ble etterfulgt av Enrico Letta fra Partito Democratico.   

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.