Mario Monti

Faktaboks

Mario Monti
Født
19. mars 1943, Varese

Artikkelstart

Mario Monti, italiensk økonom og politiker, statsminister i Italia fra 2011 til 2013.

Monti utdannet seg ved Bocconi-universitetet i Milano, hvor han senere ble professor, rektor (1989-94) og president (fra 1994). Han var medlem av EU-kommisjonen fra 1995 til 2004.

I november 2011 fikk Mario Monti i oppdrag å danne en ny regjering i Italia etter at Silvio Berlusconi hadde valgt å gå av som statsminister. Monti ble da leder for en regjering bestående av uavhengige eksperter som skulle forsøke å løse de økonomiske utfordringene landet stod overfor. Monti, med sin brede erfaring og høye kompetanse i økonomiske spørsmål, ble sett på som den riktige personen til å gjennomføre oppgaven med å få orden på landets økonomi. Han ble ikke bare statsminister i den nye regjeringen, men også finansminister.

Regjeringen Monti forsøkte å redusere statens utgifter og å øke inntektene, og presenterte planer om å gjennomføre en rekke tiltak, som å øke skatter og avgifter, redusere utbetalingene til pensjoner og å intensivere kampen mot skatteunndragelse. Ikke alle disse tiltakene var like populære, og da Monti stilte som kandidat til parlamentsvalget i 2013, fikk partiet hans ikke mer enn rundt 10 % av stemmene. Monti gikk derfor av som statsminister, og ble etterfulgt av Enrico Letta fra Partito Democratico.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg