Sankt Sunniva

Faktaboks

Sankt Sunniva

Den hellige Sunniva

Sunniva av Selja

Uttale
sˈunniva
levde på 900-tallet

Sta. Sunniva. Treskulptur fra Karlsøy kirke, Troms.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Sankt Sunniva er Norges eneste kvinnelige helgen og var en av de tre mest fremtredende helgener i Norge ved siden av Olav den hellige og St. Hallvard. Hennes festdag, seljumannamesse, er 8. juli.

Ifølge legenden var Sunniva en kristen irsk kongedatter som levde på 900-tallet. For å unngå en hedensk beiler flyktet hun med et stort følge på tre skip som drev uten årer og seil mot Norges kyst. De landet på øya Selja og søkte tilflukt i huler, Sunniva-helleren. De hedenske nordmennene under Håkon jarl ville fordrive de fremmede. Da Sunniva og følget hennes ble angrepet, bad de Gud om hjelp og ble bønnhørt ved at et steinras begravde dem i hulen. Da en hemmelighetsfull lyssøyle viste seg over Selja, lot den kristne kongen Olav Tryggvason samle martyrenes ben. Sunnivas legeme ble da funnet helt og ubeskadiget. Legemet ble skrinlagt, og Sunniva ble lokalhelgen for Vestlandet.

En kirke, senere et kloster (Selje kloster), ble oppført på Selja. Her ble også et bispesete opprettet under kong Olav Kyrre, men i 1170 ble dette flyttet til Bergen, der Sunnivaskrinet ble satt på domkirkens høyalter. Den nåværende katolske kirken i Molde bærer Sunnivas navn, likeså den katolske skolen i Oslo, St. Sunniva skole.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rindal, Magnus, red.: Selja – heilag stad i 1000 år, 1997, isbn 82-00-22513-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg