Radio Free Europe/Radio Liberty

Artikkelstart

Radio Free Europe/Radio Liberty er en amerikansk statseid radiostasjon som sender på til sammen 28 språk til Øst-Europa, Sentral-Europa, Sentral-Asia og Midtøsten.

Faktaboks

Uttale
rˈeidiəu fri: jˈu:rəp –

Virksomhet

Radio Free Europe startet sendinger rettet mot Øst-Europa i 1951, mens Radio Liberty startet sendinger til Sovjetunionen i 1953. Radiostasjonene ble slått sammen i 1976. Etter at den kalde krigen tok slutt, ble virksomheten i Europa innskrenket, og siden 1995 har stasjonen hatt sitt hovedkvarter i Praha.

Som en avspeiling av amerikansk utenrikspolitisk engasjement er virksomheten senere blitt trappet opp andre steder. I 1994 startet sendinger på serbisk/kroatisk/bosnisk, i 1999 startet sendinger til Kosovo og i 2001 til Nord-Makedonia. I 1998 ble Radio Free Iraq og iranske sendinger startet, og i 2002 ble Radio Free Afghanistan satt i gang igjen.

Finansiering

Radio Free Europe og Radio Liberty var frem til 1971 tilknyttet den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA. Etter dette har finansieringen skjedd direkte fra den amerikanske Kongressen, fra 1995 gjennom Broadcasting Board of Governors (BBG), som også eier Voice of America, Radio & TV Martí (Cuba), Radio Free Asia og de arabiske kanalene Alhurra og Radio Sawa.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg