Faktaboks

Saltdalselva
Saltelva, Saltdalsvassdraget
Saltelva
Satdalselva ved Storjord.
Av /Statskog.
Lisens: CC BY NC 2.0
Nedre del av Saltdalselva
Parti fra lakseførende del av Saltdalselva med deler av Saltfjellet i bakgrunnen.
Nedre del av Saltdalselva
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Saltdalselva er en elv i Saltdal kommune i Nordland. Den dannes ved sammenløpet av Lønselva fra sør og Junkerdalselva (Graddiselva) fra øst, se Junkerdalen. Herfra og nordover til utløpet ved Rognan (35 kilometer) har elven et fall på bare 100 meter. Saltdalsvassdraget har et nedbørfelt på i alt 1539 kvadratkilometer, og er siden 1993 et varig verna vassdrag. De øverste kildene ligger på Saltfjellet like over grensen til Rana kommune. De øvre deler av vassdraget renner igjennom deler av nasjonalparkene i Junkerdalen og Saltfjell-Svartisen.

Fiske

Saltdalselva er etter Beiarelva og Vefsna fylkets viktigste lakseelv etter oppfisket kvantum (2,72 tonn laks i 2018). For sjøørret og for samlet fangst i elvene (henholdsvis 1,05 og 3,78 tonn i 2018) overgås fangstene i Saltdalselva bare av Beiarelva. Den anadrome strekningen i vassdraget er ca. 65 kilometer, med både laks, sjøørret og en sårbar sjørøye-bestand.

Vannkraft

Saltdalselva er en typisk flomelv uten sjøer i den nedre delen. Bare Dragefossen er utbygd med vannkraftverk fra 1943 (3,3 MW maksimal ytelse og 9,5 GWh midlere årsproduksjon).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg