Chemnitz

Chemnitz, by i Tyskland, Sachsen, ved foten av Erzgebirge; 245 700 innb. (2007). Byen er midtpunkt i et stort industriområde, der fremstilling av maskiner, tekstiler og kjemikalier dominerer. Teknisk universitet og flere ingeniør- og faghøyskoler.

Faktaboks

uttale:
kˈem-

Rester av eldre bebyggelse finnes ved markedsplassen med bl.a. det gamle rådhuset i renessansestil (1498) og festningstårnet Roter Turm (1500-tallet), i dag museum. I og utenfor museet Sterzeleaneum vises en enestående samling av 250 millioner år gamle forsteinete trestammer, Steinerner Wald.

Historie

Chemnitz, som oppstod omkring et kloster, Kaminizi, fikk handelsrettigheter i 1143 og blir omtalt som Freie Reichsstadt i 1216. Byen er kjent for linveving alt fra 1300-tallet og bomullspinning fra 1600-tallet. Bergverkene i Erzgebirge dannet grunnlaget for metallindustrien, som tidlig gjorde Chemnitz til en av Tysklands fremste industribyer. Fra midten av 1800-tallet har byen vært et sentrum i tysk arbeiderbevegelse. Etter store ødeleggelser under den annen verdenskrig ble byen gjenoppbygd i en stil sterkt preget av sovjetisk innflytelse. Byen het 1953–90 Karl-Marx-Stadt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg