Chemnitz, by i Tyskland, Sachsen, ved foten av Erzgebirge; 245 700 innb. (2007). Byen er midtpunkt i et stort industriområde, der fremstilling av maskiner, tekstiler og kjemikalier dominerer. Teknisk universitet og flere ingeniør- og faghøyskoler.

Rester av eldre bebyggelse finnes ved markedsplassen med bl.a. det gamle rådhuset i renessansestil (1498) og festningstårnet Roter Turm (1500-tallet), i dag museum. I og utenfor museet Sterzeleaneum vises en enestående samling av 250 millioner år gamle forsteinete trestammer, Steinerner Wald.

Chemnitz, som oppstod omkring et kloster, Kaminizi, fikk handelsrettigheter i 1143 og blir omtalt som Freie Reichsstadt i 1216. Byen er kjent for linveving alt fra 1300-tallet og bomullspinning fra 1600-tallet. Bergverkene i Erzgebirge dannet grunnlaget for metallindustrien, som tidlig gjorde Chemnitz til en av Tysklands fremste industribyer. Fra midten av 1800-tallet har byen vært et sentrum i tysk arbeiderbevegelse. Etter store ødeleggelser under den annen verdenskrig ble byen gjenoppbygd i en stil sterkt preget av sovjetisk innflytelse. Byen het 1953–90 Karl-Marx-Stadt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.