Chemnitz

Artikkelstart

Chemnitz er en by i Tyskland, i delstaten Sachsen, ved foten av Erzgebirge. Byen har omtrent 246 000 innbyggere (2019).

Faktaboks

Uttale
kˈemnitz
Også kjent som
Karl-Marx-Stadt

Byen er midtpunkt i et stort industriområde, der fremstilling av maskiner, tekstiler og kjemikalier dominerer; byen huser også et teknisk universitet og flere ingeniør- og faghøyskoler.

Rester av eldre bebyggelse finnes ved markedsplassen med blant annet det gamle rådhuset i renessansestil fra 1498 og festningstårnet Roter Turm fra 1500-tallet, som i dag er museum. I og utenfor museet Sterzeleaneum vises en enestående samling av 250 millioner år gamle forsteinete trestammer, Steinerner Wald.

Historie

Chemnitz, som oppstod omkring et kloster, Kaminizi, fikk handelsrettigheter i 1143 og blir omtalt som Freie Reichsstadt i 1216. Byen er kjent for linveving alt fra 1300-tallet og bomullspinning fra 1600-tallet. Bergverkene i Erzgebirge dannet grunnlaget for metallindustrien, som tidlig gjorde Chemnitz til en av Tysklands fremste industribyer. Fra midten av 1800-tallet har byen vært et sentrum i tysk arbeiderbevegelse. Etter store ødeleggelser under andre verdenskrig ble byen gjenoppbygd i en stil sterkt preget av sovjetisk innflytelse. Byen het i perioden 1953–1990 Karl-Marx-Stadt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg