Ruwenzori nasjonalpark

Variert natur i Ruwenzori nasjonalpark.

Mount Stanley
Utsikt mot Margherita Peak på Mount Stanley.

Ruwenzori nasjonalpark ligger i det vestlige Uganda, nær grensen til Den demokratiske Republikken Kongo, rundt 440 kilometer fra hovedstaden Kampala. Nasjonalparken omfatter den 120 kilometer lange og 65 kilometer brede fjellkjeden Ruwenzori. Fjellkjeden rommer blant annet Ugandas og Afrikas tredje høyeste fjell, Mount Stanley, med en topp på 5109 meter over havet. Ruwenzori nasjonalpark ble grunnlagt i 1991, og ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1994.

Det arrangeres guidede fotturer i Ruwenzori nasjonalpark med mulighet for å nå Margherita Peak, som er det høyeste punktet på Mount Stanley. Overnattingsmuligheter finnes i nærliggende byer.

Dyreliv

Ruwenzori nasjonalpark er leveområdet til 70 pattedyr og 217 fuglearter. Nasjonalparken er også naturlig habitat for flere truede dyre- og fuglearter. Blant annet regnes østlig sjimpanse, afrikansk skogselefant og 19 fuglearter i parken for å være endemiske. I tillegg er leopard, antilope, oter, krypdyr og flere primater og representert i nasjonalparken.

Klima og vegetasjon

Ruwenzori nasjonalpark dekker et område på rundt 1000 kvadratkilometer, og omfatter flere økosystemer som inkludere blant annet innsjøer, skogsområder, våtmark, fjell, fosser og isbreer. I de lavereliggende områdene domineres vegetasjonen av tropisk regnskog, samt et rikt mangfold av andre planter og vekster. Over 70 prosent av nasjonalparken ligger over 2500 meter over havet, og her er bambusskog og kjempelyngskog mest fremtredende. Nasjonalparken kjennetegnes av et tropisk klima i de lavereliggende områdene, mens et alpint klima er dominerende i fjellområdene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg