Antakya

Artikkelstart

Antakya er en by i Tyrkia, nær munningen av Orontes i den sørlige del av landet, 22 kilometer fra Middelhavet. Byen har 216 960 innbyggere (2012).

Faktaboks

Uttale
antakˈya

Næringsliv

Antakya er handelsby for et fruktbart område, med dyrking av hvete, bomull, druer, ris, oliven, grønnsaker og frukt.

Kultur og utdanning

I byen er det et arkeologisk museum med en stor samling av romersk mosaikk. Mustafa Kemal-universitetet ble opprettet i 1992.

Historie

Antakya ble anlagt cirka 300 fvt. av kong Selevkos 1 og oppkalt etter hans far Antiokhos, en av Filip av Makedonias generaler. Byen var hovedstad i selevkidenes syriske rike, senere de romerske stattholderes, somme tider også de romerske keiseres residens. Antakya hadde den gang stor handel og industri og var Romerrikets tredje største by med kanskje en halv million innbyggere. Antiokia var sete for teologisk vitenskap (her ble navnet «kristne» først brukt) og samlingssted for ti kirkemøter.

Kalifen Omars erobring i 638 gjorde slutt på Antiokias storhet. Fyrstedømmet Antiokia, som ble opprettet av korsfarerne i 1098, ble erobret av mamelukkene i 1268. Patriarkene av Antiokia hadde ikke sete i byen, men blant annet i Damaskus. Antakya ble tyrkisk i 1516 og syrisk i 1920. I 1938 ble Antakya hovedstad i den autonome republikk Hatay (Iskenderun), som i 1939 ble innlemmet i Tyrkia.

Byen er gjentatte ganger ødelagt av jordskjelv. Et jordskjelv i 1872 hadde en styrke på 7,2 Mw, og 1800 personer omkom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg