Faktaboks

Ralph Waldo Emerson
Uttale
ˈeməsən
Født
25. mai 1803, Boston, Massachusetts, USA
Død
27. april 1882, Concord, Massachusetts, USA
Ralph Waldo Emerson

Ralph Waldo Emerson

Av /NTB Scanpix ※.

Ralph Waldo Emerson var en amerikansk dikter og filosof.

Biografi

Etter studier ved Harvard og noen få år som lærer ble Emerson prest i en unitarmenighet i Boston. Hans kone døde i 1831 etter ett års ekteskap, og året etter sa han fra seg sitt prestekall på grunn av uenighet om nattverdssakramentet. Disse to krisene hjalp ham å legge grunnlaget for hans filosofiske livssyn som ble styrket og utviklet under en reise til Europa i årene 1832–1833 der han møtte William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge og Thomas Carlyle samt fikk kontakt med tysk idealisme.

Transcendentalisme

Den puritanske arven, Platon, nyplatonismen, Østens religioner og Emanuel Swedenborg hadde alle innflytelse på Emersons transcendentalisme, som fikk sitt første og fullstendigste uttrykk i Nature fra 1836. Hans filosofi ble aldri noe fasttømret system, men tok sitt utgangspunkt i det synet at gud og skapning var ett (monisme). Ved å studere naturen kunne man komme i kontakt med det guddommelige, med «the Over-Soul» eller sjelen som er til stede i alle ting, også i mennesket. Ut fra dette kunne man også oppnå innsikt i det guddommelige ved selvkontemplasjon. For hver del av skapningen var et mikrokosmos – en gjenspeiling av helheten. I seg selv kunne mennesket finne de universelle moralske lover.

Emerson giftet seg på nytt i 1835 og slo seg ned i Concord, et stykke fra Boston. Her bodde blant annet Bronson Alcott og Henry David Thoreau, og i 7–8 år møttes en del kunstnere og intellektuelle i The Transcendental Club hjemme hos Emerson for å diskutere filosofi, teologi og litteratur. Et konkret resultat av disse sammenkomstene ble tidsskriftet The Dial, redigert av Emerson og Margaret Fuller.

I 1837 ble han invitert til å holde tale ved avslutningsfesten ved Harvard. Talen, The American Scholar, er blitt karakterisert som en intellektuell uavhengighetserklæring. Her hevdet han at USA måtte skape sin egen kultur og ikke bare leve på lånegods fra den gamle verden, og at hver generasjon måtte skrive sine egne bøker og ikke godta det som var tenkt av de gamle. Da han året etter holdt The Divinity School Address ved universitetets teologiske fakultet, der han tok avstand fra alle religiøse dogmer og satte frem sin tro på enkeltmenneskets egne religiøse opplevelser, ble han nektet adgang til Harvard i 30 år.

Forfatterskap

Emerson var en ettertraktet foreleser ved folkeakademier over store deler av landet. Fra 17-årsalderen hadde han ført dagbok, og denne gav råmateriale for forelesninger som i sin tur ble omarbeidet til essays, utgitt i flere bind. I Essays: First Series fra 1841 offentliggjorde han sentrale artikler som Self-Reliance, The Over-Soul og Circles. Med Essays: Second Series fra 1844 ble han kjent for et større publikum.

Emersons essays utvikles ofte med assosiasjonssprang og bilder – virkemidler som er mer karakteristiske for diktet enn for sakprosa, men så hører også en del dikt med blant hans beste arbeider. Poems ble utgitt i 1850 og May-Day and Other Pieces i 1867. Av andre bøker kan nevnes The Conduct of Life fra 1860 og Society and Solitude fra 1870. Det finnes flere samlinger av hans arbeider, både av dagbøkene (Journals) og korrespondansen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Allen, Gay Wilson: Waldo Emerson : a biography, 1981, isbn 0-670-74866-8
  • Buell, Lawrence: Emerson, 2003, isbn 0-674-01139-2
  • Holmes, Oliver Wendell: Ralph Waldo Emerson, 1885
  • Leary, Lewis Gaston: Ralph Waldo Emerson : an interpretive essay, 1980, isbn 0-8057-9012-8
  • Porte, Joel & Saundra Morris, red.: The Cambridge companion to Ralph Waldo Emerson, 1999, isbn 0-521-49946-1
  • Richardson, Robert D., Jr.: Emerson : the mind on fire : a biography, 1995, isbn 0-520-08808-5

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg