Pushwagner

Dekorasjon på lagerbygninger

Pushwagner foto: Lars Krogh Berg. CC BY SA 4.0

Pushwagner, norsk billedkunstner, utdannet ved Statens Kunst- og håndverksskole i 1958–1961 og Statens Kunstakademi i 1963–1966. Han har hatt studieturer til Spania og Marokko, senere til Italia og Midtøsten. og senere studieopphold i New York og Paris.

I 1968 møtte han forfatteren Axel Jensen, noe som ble avgjørende for hans kunst, som er preget av hippietidens samfunnskritikk, flower power-idealer, psykedelia og popkunst. Hans malerier har ofte store formater og kraftige farger, utført i en egen tegneseriestil. Temaene kan være scener fra moderne, kapitalistisk arbeidsliv, blokktilværelse, bymiljøer med skyskrapere og så videre, alt med en kritisk brodd.

Av hans verker kan nevnes DADADATA: En dag i familien Manns liv, malerier opprinnelig fra 1970-årene, senere laget som kortfilm av Wendy Tollefsen Woodbury og Sven Palhson. Han har illustrert flere av Axel Jensens bøker, blant annet Og Resten Står Skrivd i Stjernene (1995), der romanene Epp (1965) og Lul (1992) som foregår i fremtidssamfunnet Oblidor, inngår. I 2007 ble utgivelsen av Pushwagners tegneserieroman Soft City, opprinnelig laget i 1969–1975, en suksess. Den vant Sproing-prisen for beste norske tegneserie, og solgte i over 10.000 eksemplarer.

  • Mejlænder, Petter: Pushwagner, 2008

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. august 2010 skrev Morten Haave

Er ikke hans navn Brofos, med én S?

18. august 2010 svarte Øyvind Reisegg

Takk for påpekningen, det er korrekt.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.