Aldous Huxley

Faktaboks

Aldous Huxley

Aldous Leonard Huxley

Uttale
hˈʌksli
Født
26. juli 1894, Godalming, Surrey, England
Død
22. november 1963, Los Angeles, California, USA

Aldous Huxley.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Aldous Huxley var en britisk forfatter. Han studerte i Oxford og debuterte i 1916 med diktsamlingen The Burning Wheel. Den ble fulgt av flere samlinger, men det var som romanforfatter og essayist han vant sitt ry.

I 1920-årene skrev han spirituelle og kyniske fabler om hvordan moderne psykologi og naturvitenskap hadde brutt ned tradisjonelle verdier og ført til rotløshet og retningsløshet blant de intellektuelle:

  • Crome Yellow (1921)
  • Mortal Coils (1922)
  • Antic Hay (1923)
  • Those Barren Leaves (1925)
  • Two or Three Graces (1926)
  • Brief Candles (1930)

I Point Counter Point (1928) finner vi et av hovedtemaene fra denne perioden: mennesket bærer i seg for mange motstridende elementer til å kunne oppnå jordisk lykke. Rent romanteknisk er også boken interessant fordi mange temaer utvikles samtidig. Denne delen av forfatterskapet kulminerer i satiren Brave New World (1932), fremtidsvisjonen der teknologien har eliminert alle problemer og konflikter, og der også enhver moralsk streben er blitt overflødig. Mellomstadiet betegnes av Eyeless in Gaza (1936).

Huxleys produksjon preges etter hvert av større etisk alvor og av hans interesse for mystisisme og parapsykologi. Hans senere romaner avspeiler en mystisk gudsopplevelse, særlig After Many a Summer (1939). I Ape and Essence (1948) vender han tilbake til den satiriske fremtidsskildring, denne gang av verden etter en atomkrig. The Devils of Loudun (1952) er en studie i massepsykose, mens Brave New World Revisited (1958) er et tilbakeblikk og en oppsummering av de fysiske og psykiske farer som truer det moderne samfunnet. Island (1962) skildrer et utopisk eksperiment som tilsynelatende mislykkes, men som likevel bærer i seg et et glimt av håp.

Også Huxleys tallrike essaysamlinger avspeiler hans vei fra skeptisisme og kjølig iakttagelse via kravet om etisk alvor frem til det metafysiske. I sin trang til å sprenge erkjennelsens grenser foretok eksperimenter med meskalinrus som skildres i The Doors of Perception (1954) og fortsettelsen Heaven and Hell (1956).

Huxleys tidlige romaner er litterært sett de mest interessante; i sin senere produksjon opptrer han mer som moralist og læremester enn som romanforfatter. Hele hans verk var imidlertid alltid utfordrende, stimulerende og intelligent.

Han var sønnesønn av Thomas Henry Huxley, bror av Julian Huxley og halvbror av Andrew Huxley.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Atkins, John: Aldous Huxley: a literary study, new ed., 1967
  • Bedford, Supryia M.: Aldous Huxley: a biography, 1973-74, 2 bind
  • Murray, Nicholas: Aldous Huxley: an English intellectual, 2002, isbn 0-316-85492-1

Kommentarer (2)

skrev Trond Olav Svendsen

Hei! Vedrørende familien Huxley: Aldous var også halvbror til nobelprisvinneren Andrew Huxley, som har artikkel i leksikonet. Det bør være lenker til bestefaren og begge brødrene. Med vennlig hilsen Trond Olav Svendsen

svarte Ida Scott

Takk for kommentar. Lenker er nå lagt inn. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg