Szczecin

Szczecin. Hołdu Pruskiego-plassen med St. Peter og Paulskirken i forgrunnen og nyere forretningsbygg i bakgrunnen. Plassens navn betyr ’Preussens hyllingsplass’. Dette til minne om 1525, da markgreve Albrecht av Preussen tok det sekulariserte Øst-Preussen i len av kong Sigismund 1 den gamle. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Szczecin er en by i Polen, ved elven Oder, 25 kilometer ovenfor utløpet i Stettiner Haff.

Faktaboks

Uttale
ʃtʃˈetsin
Også kjent som
tysk Stettin

Historisk bakgrunn

Szczecin var opprinnelig en gammel slavisk bosetning med borg ved et fergested over nedre Oder, og fikk allerede på 900-tallet bymessig preg. Szczecin fikk byrettigheter i 1243, og i annen halvdel av 1200-tallet ble byen medlem av hansa. Mot slutten av 1400-tallet gjorde fyrst Bogusław 10 Szczecin til hovedstad i Vest-Pommern. Byen ble erobret av svenskene i 1630, og kom i 1720 under Preussen. Szczecin ble innlemmet i Polen i 1945, og var da sterkt ødelagt av krigshandlingene.

Dagens Szczecin

I 2018 hadde byen 402 465 innbyggere. Szczecin er hovedstad i fylket (województwo) Vest-Pommern. Det er en viktig havneby og et sentralt jernbaneknutepunkt. Viktige næringsvirksomheter er skipsverft, jernverk, næringsmiddel-, tekstil-, papir- og treforedlingsindustri. Byens universitet med blant annet er medisinsk fakultet er fra 1984. Byen har teknisk høyskole, landbrukshøyskole, fiskerifagskole, flere museer og teatre. Det er flere kirker fra 1200- til 1400-tallet og et renessanseslott fra 1500- til 1600-tallet i Szczecin. Slottet bruks nå som et kulturhus.

Det er et norsk honorært konsulat i Szczecin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg