Szczecin

Szczecin. Hołdu Pruskiego-plassen med St. Peter og Paulskirken i forgrunnen og nyere forretningsbygg i bakgrunnen. Plassens navn betyr ’Preussens hyllingsplass’. Dette til minne om 1525, da markgreve Albrecht av Preussen tok det sekulariserte Øst-Preussen i len av kong Sigismund 1 den gamle. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Szczecin er en by i Polen, ved elven Oder, 25 kilometer ovenfor utløpet i Stettiner Haff.

Faktaboks

uttale:
ʃtʃˈetsin
også kjent som:
tysk Stettin

Historisk bakgrunn

Szczecin var opprinnelig en gammel slavisk bosetning med borg ved et fergested over nedre Oder, og fikk allerede på 900-tallet bymessig preg. Szczecin fikk byrettigheter i 1243, og i annen halvdel av 1200-tallet ble byen medlem av hansa. Mot slutten av 1400-tallet gjorde fyrst Bogusław 10 Szczecin til hovedstad i Vest-Pommern. Byen ble erobret av svenskene i 1630, og kom i 1720 under Preussen. Szczecin ble innlemmet i Polen i 1945, og var da sterkt ødelagt av krigshandlingene.

Dagens Szczecin

I 2018 hadde byen 402 465 innbyggere. Szczecin er hovedstad i fylket (województwo) Vest-Pommern. Det er en viktig havneby og et sentralt jernbaneknutepunkt. Viktige næringsvirksomheter er skipsverft, jernverk, næringsmiddel-, tekstil-, papir- og treforedlingsindustri. Byens universitet med blant annet er medisinsk fakultet er fra 1984. Byen har teknisk høyskole, landbrukshøyskole, fiskerifagskole, flere museer og teatre. Det er flere kirker fra 1200- til 1400-tallet og et renessanseslott fra 1500- til 1600-tallet i Szczecin. Slottet bruks nå som et kulturhus.

Det er et norsk honorært konsulat i Szczecin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg