Sauerland
Landskap i Sauerland, Westfalen.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Westfalen er et landskap vest i Tyskland. Navnet er brukt om flere historiske stater og provinser med ulik geografisk utstrekning. I dag brukes begrepet hovedsakelig om den nordøstre delen av delstaten Nordrhein-Westfalen, nærmere bestemt de administrative regionene Arnsberg, Münster og Detmold unntatt kommunekretsen Lippe. Dette området har en utstrekning på 21 427 kvadratkilometer og har cirka 8 millioner innbyggere.

Faktaboks

Uttale
westfˈalen
Også kjent som

engelsk Westphalia

Historie

Westfalen

Provinsen Westfalen (rødt) i Preussen (blått) innenfor det tyske keiserriket (1815–1918).

Av .
Lisens: Public domain

Westfalen er omtalt i 775, og dannet en av tre saksiske stammeprovinser. Ved delingen av Henrik Løves land ble Westfalen et eget hertugdømme under erkebispen av Köln. Ved sekulariseringen i 1803 ble Westfalen delt mellom Preussen og Hessen-Darmstadt. Jérôme Bonapartes kongerike Westfalen var om lag 38 000 kvadratmeter ved opprettelsen i 1807 og 45 000 kvadratmeter da det ble oppløst i 1813.

Fra 1815 til 1946 var Westfalen prøyssisk provins med Münster som hovedstad. Området tilsvarte i stor grad det som i dag normalt forstås som Westfalen. Sammen med den nordlige delen av provinsen Rhinland har området vært del av Nordrhein-Westfalen siden 1946. Året etter ble også Lippe innlemmet i delstaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg