Westfalen

Westfalen er et landskap vest i Tyskland. Navnet er brukt om flere historiske stater og provinser med ulik geografisk utstrekning. I dag brukes begrepet hovedsakelig om den nordøstre delen av delstaten Nordrhein-Westfalen, nærmere bestemt de administrative regionene Arnsberg, Münster og Detmold unntatt kommunekretsen Lippe. Dette området har en utstrekning på 21 427 kvadratkilometer og har cirka 7,9 millioner innbyggere (2019).

Faktaboks

uttale:
westfˈalen

Historie

Westfalen er omtalt i 775, og dannet en av tre saksiske stammeprovinser. Ved delingen av Henrik Løves land ble Westfalen et eget hertugdømme under erkebispen av Köln. Ved sekulariseringen i 1803 ble Westfalen delt mellom Preussen og Hessen-Darmstadt. Jérôme Bonapartes kongerike Westfalen var om lag 38 000 kvadratmeter ved opprettelsen i 1807 og 45 000 kvadratmeter da det ble oppløst i 1813.

Fra 1815 til 1946 var Westfalen prøyssiske provins med Münster som hovedstad. Området tilsvarte i stor grad det som i dag normalt forstås som Westfalen. Sammen med den nordlige delen av provinsen Rhinland har området vært del av Nordrhein-Westfalen siden 1946. Året etter ble også Lippe innlemmet i delstaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg