Rügen

Rügen er Pommerns og Tysklands største øy. Landskap ved Kap Arkona, Rügen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Rügen er Tysklands største øy. Den ligger nær kysten sør i Østersjøen, og tilhører delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Øya er 926 kvadratkilometer stor, og har 62 990 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
rˈügen

Beskrivelse

Grunnen består av kritt og morenelag. Øya har tallrike bukter og badesteder, inkludert mange sandstrender, særlig i nord og øst. Det høyeste punktet er Piekberg, som ligger 161 meter over havet i nasjonalparken Jasmund på halvøyamed samme navn. Nasjonalparken omfatter også en bøkeskog som står på UNESCOs verdensarvliste.

Bergen auf Rügen midt på øya er hovedbyen, mens Sassnitz i nordøst er den største havnebyen. Turistveien Schwedenstraße starter i Sassnitz, og passerer kirker, slott og herregårder fra «svensketiden», blant annet Schloss Spycker, som tilhørte Carl Gustaf Wrangel. Rügen er knyttet til fastlandet ved en 2,5 kilometer lang fylling over til Stralsund, samt den parallelløpende veibroen Rügenbrücke, som åpnet i 2007.

Næringsliv

Turisme er den viktigste næringen. Rügen er et svært populært reisemål for tyskere, men har har også fergeforbindelse med Trelleborg, Bornholm, Klaipeda og St. Petersburg. Øya har et betydelig og variert jordbruk med blant annet korn, poteter og storfehold. Fiskeri og utvinning av kritt spiller også en stor rolle.

Historie

Rügen var fra folkevandringstiden bebodd av de slaviske rujanerne, men ble i 1168 erobret av danskene under Valdemar 1 og kristnet under biskop Absalon. I 1325 tilfalt øya Pommern. I løpet av 1500-tallet ble befolkningen sterkt germanisert, men gamle slaviske rettsskikker og kulturrester holdt seg lenge. Ved fredsavtalen etter trettiårskrigen ble øya svensk, inntil den i 1815 kom under Preussen. Etableringen av badebyen Putbus i 1810 ble startskuddet for Rügen som feriemål. I DDR-tiden utviklet øya seg videre til det populære turistmålet den er i dag. Rügen fikk fastlandsforbindelse i 1936.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg