Polske korridor
Den polske korridor var et smalt område som skilte de to tyske områdene Pommern og Øst-Preussen (i grønt). Den polske korridor gav Polen (i grått) adgang til Østersjøen. Pommern er i dag delt mellom Tyskland og Polen, mens Øst-Preussen er delt mellom Polen og Russland. Fristaden Danzig (i oransje) er i dag en del av Polen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Polske korridor var den 35–100 kilometer brede landstrekningen mellom Øst-Preussen og Pommern som ga Polen adgang til Østersjøen fra 1919 til 1939. Etter etableringen av korridoren ble Gdynia bygd som en havneby.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk polish corridor

polsk polski korytarz

tysk Polnischer Korridor

Korridoren, der Danzig var skilt ut som egen fristat, ble opprettet etter Versailles-traktaten og omfattet et område på omtrent 27 000 kvadratkilometer med 1,7 million innbyggere. Den avskar forbindelsen mellom Øst-Preussen og resten av Tyskland, og Hitlers krav om en «korridor gjennom korridoren» ble en direkte foranledning til andre verdenskrig.

Området er sammen med Danzig (Gdańsk) og hele det øvrige Pommern mellom Wisła og Oder polsk siden 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg