Faktaboks

Brandenburg
Etymologi
av vendisk Brennabor, sammensatt av brenny (‘beskyttet sted’) og bor (‘furuskog’)
Uttale
brˈandenburg

Brandenburg an der Havel er en by i Tyskland, om lag 60 kilometer vest for Berlin. Byen har 72 200 innbyggere (2019), og er dermed tredje størst i delstaten ved sammen navn.

Bybeskrivelse

Elven Havelrenner gjennom byen, som også har fire større innsjøer: den langstrakte Beetzsee i nord, samt de sammenhengende Plauer See, Breitlingsee og Möserscher See i sørvest. Et mindre område i byens sørvestre ytterkant i tillegg til en holme i Beetzsee er naturreservater med yrende fugleliv.

Gamlebyen er velholdt. Høydepunktet av den historiske bebyggelsen er domkirken Sankt Peter og Paul, som befinner seg på en øy («Dominsel») i Havel. Domkirken ble påbegynt i 1165 som en basilika i romansk stil. På 1400-tallet ble den bygget om på gotisk vis. Rådhuset fra 1470-tallet er i sengotisk stil.

Flerbruksarenaen CulturCongressCentrum fra 2000 huser teater, symfoniorkester, utstillinger, messer og andre større tilstelninger.

Næringsliv

Brandenburg var lenge en utpreget industriby med vekt på tungindustri, men i dag begrenser industrien seg hovedsakelig til et mindre elektrostålverk, en printerfabrikk og et produksjonssted for girkasser. Byens fire sykehus, to høyskoler og diverse offentlig forvaltning på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå er til sammen svært viktig for sysselsettingen.

Elbilprodusenten Tesla har opprettet et aksjeselskap med sete i Brandenburg an der Havel i forbindelse med storfabrikken som er under bygging i Grünheide lenger øst i delstaten.

Historie

Byen oppstod rundt den slaviske borgen Brendanburg, som kong Henrik 1 erobret i 928. Borgen vekslet siden mellom tysk og slavisk herredømme inntil markgreve Albrecht 1 tok stedet i besittelse i 1157. Brandenburg utviklet seg deretter til å bli en fremgangsrik by; den var blant annet medlem av Hansaforbundet til 1518 og var bispesete til 1598.

Tukthuset Brandenburg-Görden ble brukt som konsentrasjonsleir under andre verdenskrig. Senere var det et beryktet fengsel for regimekritikere i DDR.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg