Planteliv i Afrika

Vegetasjonskart

Av /Store norske leksikon ※.

Afrikas planteliv kan beskrives som bygd opp av en serie vegetasjons- og florasoner med grenser som løper omtrent øst–vest. Langs middelhavskysten er plantelivet av typisk mediterran karakter, svært lik vegetasjonen i det sørligste Europa. Særlig i den nordvestlige delen vokser eviggrønne løvskoger, med oliventrær, korkeik og andre tykkbladete eikearter som viktige tresorter, foruten aleppofuru og andre furuarter.

I de store ørkenområdene i regnskyggen sør for Atlasfjellene og i områdene fra Tunisia, Libya og Egypt sørover er plantedekket svært sparsomt eller mangler, men ofte med meget karakteristiske, tørketålende plantearter. I oasene er plantelivet rikere, og her dyrkes det også mange kulturplanter, f.eks. daddelpalme.

Omtrent fra 15° n.br. til den sørlige vendesirkel finnes den egentlig tropiske vegetasjonen. I de lavere områdene langs Guineabukta og langs de store elvene som renner ut i Atlanterhavet, er det en yppig tropisk regnskog, med eviggrønne løvtrær, overvokst av lianer og med mengder av epifytter. I høyere regioner vokser i fuktigere strøk en subtropisk regnskog eller fjellregnskog, i tørrere strøk savanner. Karakteristiske trearter for savannene, som ellers har en temmelig åpen vegetasjon med mange gressarter, er flere Acacia-arter, og apebrødtreet (Adansonia digitata).

De høyeste fjellene har sin egen, svært spesielle flora som varierer fra fjell til fjell, med bl.a. mange store søyleformede Lobelia-arter.

Rundt Cape Town er floraen helt forskjellig fra den i det øvrige Afrika. Plantedekket ligner ved første blikk noe på det man møter i middelhavslandene, med eviggrønne, tykkbladete løvtrær og busker som viktige innslag i vegetasjonen. Planteartene er imidlertid helt andre. Særlig karakteristiske for dette området er arter i familien Proteaceae, samt lyngarter (mer enn 550 arter) i slekten Erica.

Også Madagaskar har en på mange måter særpreget flora og vegetasjon (se Madagaskar), med en meget høy prosent av plantearter som ikke finnes andre steder i verden (endemiske arter).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg