AEG

Artikkelstart

AEG er et varemerke for elektriske husholdningsprodukter, og tidligere tysk elektroteknisk industriselskap. Selskapet grunnlagt i 1883 som Deutsche Edison-Gesellschaft für angewandte Elektrizität av Emil Rathenau (1838–1915), som hadde kjøpt den tyske lisensen til glødelampen av Thomas Alva Edison.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for tysk Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft

Selskapet AEG sluttet sin drift i 1996, og AEG har siden vært et varemerke underlagt flere selskaper. Siden 2006 har AEG vært en av de viktigste varemerkene til selskapet Electrolux.

Selskapets historikk

Reklameplakat fra AEG
Reklameplakat for AEGs glødelamper. Plakaten er tegnet av AEGs sjefsdesigner fra 1907, Peter Behrens. Under Behrens utviklet AEG, som et av de første selskaper i verden, en firmaprofil. Firmaprofilen innebar et totaldesign for AEG sine produkter, markedsføring og bygninger.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I 1887 fikk selskapet navnet Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft (AEG). Emil Rathenaus sønn var den senere tyske utenriksminister Walther Rathenau, som i 1915 etterfulgte faren som sjef for selskapet. AEG var viktig i utbyggingen av Tysklands elektriske system og laget ulike elektriske apparater og verktøy, etter hvert også vaskemaskiner, kjøleskap og støvsugere. I 1907 ble AEG blant de første som ansatte egen produktdesigner (Peter Behrens). AEG og Siemens opprettet i 1903 teleselskapet Telefunken, i 1919 lyspæreprodusenten Osram og samarbeidet fra 1969 innen kraftverksektoren i Kraftwerk Union.

I 1967 ble Telefunken innlemmet i AEG, og fra 1978 til 1985 var konsernets navn AEG-Telefunken. Dette var et av verdens største elektrokonsern, som med over 150 000 ansatte utviklet og produserte radio-/TV-apparater, diverse elektrisk utstyr til husholdning og industri, kraftverk, turbiner, generatorer, transformatorer, radarer med mer.

I 1970-årene kom selskapet i økonomiske vanskeligheter, og i 1983 ble det meste av Telefunken-delen overtatt av franske statseide Thomson-Brandt. I 1985 overtok Daimler-Benz aksjemajoriteten i AEG, og produksjonen av elektroverktøy ble solgt til Atlas Copco i 1992, produksjonen av husholdningsmaskiner til svenske Electrolux i 1994, og jernbanedelen ble i 1996 slått sammen med ABBs tilsvarende virksomhet i selskapet Adtranz.

I 1996 ble AEG avviklet og gjenværende virksomheter lagt direkte inn under Daimler-Benz (senere DaimlerChrysler), men AEG er fremdeles et kjent varemerke innen hvitevarer, elektroverktøy, elektriske motorer med mer.

AEG i Norge

I Norge ble datterselskapet AEG Elektrisitetsaktieselskabet opprettet i 1901 og overtatt av Bergens Telefonkompagni som Elektro-Generator AS (EGA) i 1947. EGA representerte AEG i Norge til AEG-Telefunken Norge ble dannet i 1975. Fra 1985 het de AEG Norge AS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg