Olaf Gulbransson

Faktaboks

Olaf Gulbransson
Olaf Leonard Gulbransson,
opprinnelig Gulbrandsen
Født
26. mai 1873, Kristiania
Død
18. september 1958, Schererhof ved Tegernsee i Bayern
Olaf Gulbranssons to erindringsbøker ble utgitt for første gang komplett på norsk av No Comprendo Press i 2003. I Det var engang tegner og forteller han om sin oppvekst i Kristiania. I Og så videre forteller han om sine år blant kunstnerkolleger i München, dit han var hentet for å tegne i satirebladet Simplicissimus.
Av /No Comprendo Press.

Tegningen "I den sene nattetime. Bjørnson - Sverdrups forlik" ble laget av Olaf Gulbransson antageligvis i 1902. Teknikk: Blyant, sort stift, penn og pensel (tusj) på papir. Fra Nasjonalmuseets samling.

© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Foto fra omkring 1929. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Olaf Gulbransson
Av /NTB Scanpix ※.

Olaf Gulbransson. Portrett av Fridtjof Nansen.

© /KF-arkiv ※.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Olaf Gulbransson var en norsk tegner, illustratør, maler og grafiker. Han er særlig kjent for sine monumentale og presise, samtidig dekorative karikaturtegninger for norske og tyske vittighets- og satireblader. Han var også professor ved kunstakademiet i München, ga ut egne bøker og utførte en rekke illustrasjonsoppdrag.

Bakgrunn

Gulbransson utdannet seg til grafiker (xylograf) ved Den kongelige Tegne- og Kunstskole i Christiania (nå Statens håndverks- og kunstindustriskole) i tiden 1885–1893 og hadde et kort studieopphold i Paris ved Académie Colarossi i 1900. Som tegner var han vesentlig selvlært, men ble inspirert av sine kolleger Theodor Kittelsen og Erik Werenskiold.

19 år gammel debuterte han som tegnekunstner på Høstutstillingen (1892) og leverte året etter 20 portretter, utført i xylografi, til M.B. Landstads salmebok. 1899 hadde han sin første separatutstilling i Kristiania. Allikevel fant han seg tidlig til rette som karikaturtegner. Fra 1890 tegnet han for flere norske vittighetsblader, blant annet Tyrihans, Pluk, Paletten, Fluesoppen og Trangviksposten. Han ble en av de mest betydningsfulle karikaturtegnere i Norge takket være sine treffsikre portretter, blant annet av Henrik Ibsen, og sine politiske satiretegninger, blant annet om unionsstriden.

Karriere

Fra 1902 bosatte Olaf Gulbransson seg i München og var i en årrekke fast tegner i det tyske satiremagasinet Simplicissimus, som han fra 1906 også ble medeier i. Hans tidligere grove, kraftige strek fikk nå et smidigere og mer poengtert uttrykk: Tegningene kjennetegnes heretter av sylskarp presisjon og maksimal uttrykkskraft i hver linje. Samtidig har de et tydelig dekorativt formspråk. Gulbranssen ble boende i Tyskland resten av sitt liv, bortsett fra årene 1923–1927, da han tegnet for Tidens Tegn i Oslo.

I tillegg til sine slagkraftige, monumentale portrettkarikaturer av politikere og kjente personer, som gjorde ham berømt både i Norge og Tyskland, kunne han også skildre hverdagsliv og småborgerskap, noe de humoristiske illustrasjonene i Trangviksposten (1899–1901) vitnet om.

Han illustrerte en rekke bøker, blant annet Bjørnstjerne Bjørnsons Arnljot Gelline (1904) og H.C. Andersens Märchen (1927). Han ga ut flere egne bøker med samlinger av hans beste tegninger, blant annet 24 karikaturer (1901), Berühmte Zeitgenossen (1905) og Sprüche und Wahrheiten (1939) samt erindringsbøkene Det var en gang (1934) og Und so weiter (1954).

Professorat

I perioden 1929–1943 var Olaf Gulbransson ansatt som professor ved kunstakademiet i München. Foruten tegninger laget han litografier og malerier samt scenografi, kostymer og marionetter for ulike teatre. I 1966 ble det i hans hjemby Tegernsee innviet et Gulbransson-museum. I Norge er hans verker å finne blant annet i Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet og Oslo Museum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gulbransson, Dagny Bjørnson (1969). Olaf Gulbransson : hans liv. Oslo. Fulltekst hos Nasjonalbiblioteket.
  • Gulbransson, Dagny Bjørnson m.fl., red. (1980). Olaf Gulbransson : Werke und Dokumente. München.
  • Roth, Eugen m.fl. (1959). Olaf Gulbransson : Maler und Zeichner. München.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg