Adam og Eva avbildet på en freske fra 300-tallet e. Kr. Fresken finnes i St. Peter og St. Markus-katakomben i Roma.

av ukjent opphavsperson/Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Adam og Eva-litteratur er en rekke skrifter med legender og teologiske spekulasjoner om Adam og Eva. Det er påfallende at Adam og Eva, bortsett fra i begynnelsen av 1 Mosebok, nesten ikke spiller noen rolle i Det gamle testamente. I stedet utviklet det seg i århundrene før og etter Kristus en omfattende legendetradisjon i jødedommen, senere også i kristendommen. I sin foreliggende form stammer Adam og Eva-litteraturen fra kristne kretser, men bygger trolig på jødiske forlegg fra det 1. århundre f.Kr.

Best kjent er Adams og Evas liv, som finnes i en latinsk og en gresk versjon; den greske har også gått under navnet Moses' apokalypse. Her fortelles det om Adams og Evas liv etter utdrivelsen fra Edens hage, om hvordan de må bøte for syndefallet, om Adams sykdom og sønnens Sets reise tilbake til paradiset etter botemiddel, og endelig om Adams og Evas død og begravelse.

I tillegg finnes blant annet den syriske Skattehulen (det vil si den hulen hvor paradisets skatter er gjemt) og Adams testamente, kjent på syrisk og arabisk.

  • Stone, Michael E.: A history of the literature of Adam and Eve, 1992, isbn 1-55540-716-1, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.