Steinar Raknes

Faktaboks

Steinar Raknes
Født
1975, Midsund

Artikkelstart

Steinar Raknes er en norsk jazzmusiker, bassist (kontrabass) og komponist.

Raknes er utdannet ved jazzlinjen ved Musikkonservatoriet i Trondheim (i dag en del av NTNU), hvor han ble uteksaminert i 2001. Han har vært aktiv i en rekke ulike sammenhenger, blant annet med trioen Urban Connection. Gruppen, med Frode Nymo og Håkon Mjåset Johansen, har vunnet flere priser både innenlands og utenlands og har utgitt albumene Urban Connection (2001), som ble tildelt Spellemannprisen, French Only (2002) og Live! (2013) som er en samling av konsertopptak fra en omfattende norgesturné året før.

Raknes har også spilt i The Core, sammen men blant andre Kjetil Møster, som utga en rekke album i årene 2004 til 2010. I tillegg har han spilt i Ola Kvernberg Trio og samarbeidet med blant andre Trondheim Jazzorkester, Kirsti Huke og Tore Brunborg. Raknes leder også egne grupper, herunder Steinar Raknes Quartet som utgav Tangos, Ballads and More (2008) og prosjektet Stillhouse hvor han selv bidrar med vokal og kontrabass sammen med varierende bandsammensetninger. Av medvirkende artister kan nevnes Unni Wilhelmsen, Ane Brun, Solveig Slettahjell, Ola Kvernberg, Kjetil Møster, Andreas Utnem, Paolo Vinaccia, Even Helte Hermansen og Per Oddvar Johansen.

Under Stillhouse-serien har Raknes gitt ut albumene Stillhouse (2013), Down South (2016), Chasing the Real Things (2018) og On the Road (2020), hvor Raknes selv har spilt inn alle lyder ogsom er basert på låtene til bestillingsverket On the Road, til Trondheim Jazzfest og Moldejazz. Utgivelsene med Stillhouse beveger seg inn i en mer americanapreget sjanger med innslag av folk, blues, roots og country.

Raknes har utgitt duoinnspillingene Backcountry (2017) og Folk Songs (2020) med Tore Brunborg. Han er også kjent for sitt samarbeid med den samiske folkemusikeren Inga Juuso. Sammen etablerte de duoen Skáidi i 2008 og gav ut platene Where the Rivers Meet (2008) og Headland (2011). De to musikerne jobbet sammen i ti år og holdt konserter og turneer på internasjonale festivaler og scener med samspillet mellom joik og kontrabass som sitt særpreg og utgangspunkt for et spennende og unikt lydlanskap.

Steinar Raknes er bror av jazzsangeren og komponisten Eldbjørg Raknes.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg