String swing, jazzsjanger, også kjent som jazz manouche eller signøyerjazz, hvis opphavsperson og mest kjente utøver er gitaristen Django Reinhardt. Reinhardt kombinerte elementer fra tradisjonell fransk bal-musette stil med swingjazz og øst-europeisk folkemusikk, og dette resulterte i en mørk, kromatisk harmonikk spilt med artikulasjon som minner om amerikansk swingjazz.

Quintette du hot club du France var sjangerens første store orkester og bestod blant annet av profiler som Django Reinhardt og fiolinisten Stéphane Grappelli.

Den mest vanlige besetningen innen string-swing består av en sologitarist, fiolin, to rytmegitarister og en kontrabass. 

I string-swing utvides dur og molltreklanger ofte med fir-og femklanger, selv om akkordene ofte kan spilles med bare to og tre fingre. Dette var slik Django Reinhardt selv spilte akkordene, grunnet en brannskade han pådro seg.  En standard durtreklang vil for eksempel spilles som en maj7, maj6 eller 6/9-akkord. Låter i string-swing har generelt en tendens til å gå i molltonearter. 

Solister spiller ofte toner i form av brutte akkorder/arpeggio. Av skalaer spilles ofte melodisk/harmonisk moll, dorisk, forminsket skala og kromatisk skala.

Robert Normann regnes som en av Norges pionerer innen jazzgitar og var medlem i bandet String Swing, som spilte etter mønster av Quintette du Hot Club de France.

Senere har Jon Larsen vært en foregangsfigur for sjangeren i Norge, blant annet med orkesteret Hot Club de Norvège, og som grunnlegger av Djangofestivalen, som er arrangert årlig siden 1980. Festivalen er verdens første og lengstlevende festival dedikert til musikk inspirert av Django Reinhardt. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.