Nusa Tenggara

Artikkelstart

Nusa Tenggara er en region i Indonesia. Regionen, som har to provinser (Øst Nusa Tenggara og Vest Nusa Tenggara), omfatter øyrekken øst for Java og Bali, det vil si øyene Lombok, Sumbawa, Flores, Sumba og Vest-Timor samt Komodo-, Solor- og Alorøyene. Av disse øyene er ikke Bali en del av De små Sundaøyene. Det er derimot hele øya Timor, mens Øst-Timor er en selvstendig stat.

Faktaboks

Etymologi
‘de sørøstlige øyene’
Også kjent som

norsk de indonesiske Små Sundaøyer

Øyrekken dekker 68 053 kvadratkilometer og har 10 589 600 innbyggere (2019).

Natur

Vulkanen Tambora ligger på øya Sumbawa. Tambora hadde mellom 7. og 12. april 1815 det største kjente vulkanutbruddet i historisk tid.
Tambora
Av /AP Photo/KOMPAS Images.

Den nordlige øyrekken, med øyene Lombok, Sumbawa og Flores, er vulkanske. De er en del av den vulkanske fjellkjeden som i vest løper gjennom Sumatra og Java, og som i øst fortsetter til Bandaøyene. De sørlige øyene, Sumba og Timor, er ikke-vulkanske. Øyene preges av bratt og fjellrik natur med smale kyststriper og lite dyrkbar mark.

Klimaet er tørrere enn på Java og Bali med utpregede tørkeperioder; særlig på Sumba og Timor. Vegetasjonen består av gress- og busksavanne, eukalyptus og monsunskog. Øyene ligger i overgangssonen mellom asiatisk og australsk flora og fauna.

Befolkning

Det kuperte landskapet har på de fleste øyene skapt et stort mangfold av ulike kulturer og språk. Lombok, Sumbawa, Sumba og Vest-Flores har hovedvekt av malayisk folk, mens melanesiske folk (papuere) er i overvekt på Øst-Flores og Timor. Det finnes også minoriteter av agta og kinesere, samt etterkommere etter europeere og internt fordrevne fra Molukkene og Papua.

Folkerikeste og tettest befolkede øy er Lombok. Mens befolkningen på Lombok og Sumbawa er hovedsakelig muslimske, har de andre øyene en majoritet av kristne. Animistiske innslag er fortsatt tydelige, særlig på Vest-Sumba.

Næringsliv

Majoriteten av befolkningen livnærer seg av fiske eller selvbergingsjordbruk.

De viktigste matvekstene er mais og sago. Risdyrkingen begrenses av tørr og lite næringsrik jord, og foregår ekstensivt kun på deler av Lombok. I det indre av Sumba og Timor dyrkes taro og yams. For eksport dyrkes kaffe, bønner og kokosnøtter. På Sumba foregår oppdrett av hester og på Timor oppdrett av kveg. I regionen er det forekomster av svovel og salt. Industrien er svært lite utviklet.

Kupang har internasjonal flyplass. Veinettet er best utbygd på Lombok. Øst–vest-gående veiforbindelse med fast dekke finnes på Sumbawa, Sumba og Timor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg