Små Sundaøyer, region i Indonesia, omfatter øyrekken øst for Java og Bali, dvs. øyene Lombok, Sumbawa, Flores, Sumba og Vest-Timor samt Komodo-, Solor- og Alorøyene; 68 053 km2 med 7 961 500 innb. (2000).

Den nordlige øyrekken, med øyene Lombok, Sumbawa og Flores, er vulkanske. De er en del av den vulkanske fjellkjeden som i vest løper gjennom Sumatra og Java, og som i øst fortsetter til Bandaøyene. De sørlige øyene, Sumba og Timor, er ikke-vulkanske. Øyene preges av bratt og fjellrik natur med smale kyststriper og lite dyrkbar mark.

Klimaet er tørrere enn på Java og Bali med utpregede tørkeperioder; særlig på Sumba og Timor. Vegetasjonen består av gress- og busksavanne, eukalyptus og monsunskog. Øyene ligger i overgangssonen mellom asiatisk og australsk flora og fauna.

Det kuperte landskapet har på de fleste øyene skapt et stort mangfold av ulike kulturer og språk. Lombok, Sumbawa, Sumba og Vest-Flores har hovedvekt av malayisk folk, mens melanesiske folk (papuere) er i overvekt på Øst-Flores og Timor. Det finnes også minoriteter av negrito og kinesere, samt etterkommere etter europeere og internt fordrevne fra Maluku og Papua.

Folkerikeste og tettest befolkede øy er Lombok. Mens befolkningen på Lombok og Sumbawa er hovedsakelig muslimske, har de andre øyene en majoritet av kristne. Animistiske innslag er fortsatt tydelige, særlig på Vest-Sumba.

Majoriteten av befolkningen livnærer seg av fiske eller selvbergingsjordbruk.

De viktigste matvekstene er mais og sago. Risdyrkingen begrenses av tørr og lite næringsrik jord, og foregår ekstensivt kun på deler av Lombok. I det indre av Sumba og Timor dyrkes taro og yams. For eksport dyrkes kaffe, bønner og kokosnøtter. På Sumba foregår oppdrett av hester og på Timor oppdrett av kveg. Forekomster av svovel og salt. Industrien er svært lite utviklet.

Kupang har internasjonal flyplass. Veinettet er best utbygd på Lombok. Øst–vest-gående veiforbindelse med fast dekke finnes på Sumbawa, Sumba og Timor.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.