Høgevarde

Nye Høgevarde
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Gamle Høgevarde
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Høgevarde er en ubetjent DNT-hytte i Norefjell og Eggedalsfjella, åpnet i 1893. Hytta drives av DNT Drammen og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Krødsherad, Viken fylke; 1400 meter over havet.

Den tradisjonsrike turisthytta på Høgevarde fikk selskap av en ny hytte i 2017. Fra hytteanlegget er det merkede ruter sommer og vinter til Norefjellstua og Tempelsetra, og merket sommerrute til Toveseter.

Navnet

Turisthytta har fått navn etter fjelltoppen like ved. Fra varden på Høgevarde har du en klar dag utsikt til 40.000 km2 norsk natur, hvorav navnet.

Historikk

Arealet man ser fra toppen av Høgevardes 1459 meter overgås i Sør Norge bare av området man ser fra Gaustatoppen. En utkikkstopp av et slikt format som lå ganske lett tilgjengelig tiltrakk seg selvfølgelig mange besøkende. Snaue 60 meter under toppen, ved bredden av Høgevardetjern, plasserte derfor Drammens og Oplands Turistforening sin første hytte på Norefjell.

Til sommeren 1893 var hytta klar – en steinbygning med kjøkken, stue og soverom med i alt åtte senger. Prisen var rundt 6 500 kr. Tanken var forøvrig at soverommet var forbeholdt mannlige gjester. Man tenkte seg ikke den gang at damer kunne våge seg så høyt til fjells. Allerede den første sommeren hadde hytta besøk av 583 gjester, hvorav 233 overnattet, og besøkstallene utviklet seg raskt fremover mot krigen.

Etter andre verdenskrig var også Høgevarde lenge et populært overnattingssted og hytta ble utvidet til å romme i alt 50 senger og ha alle installasjoner som var nødvendig på en betjent turisthytte. Etter hvert falt besøkstallene og i 1970 ble Høgevarde turisthytte bygget om til en selvbetjent hytte med betjening i høysesongen. Den gamle hytta har nå 23 senger og er ubetjent.

Etter som besøkstallene økte igjen ble det bestemt å bygge en ny hytte ved siden av den gamle. Den nye hytta med 52 senger ble påbegynt i 2016 og åpnet vinteren 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg