Midhordland

Artikkelstart

Midhordland er et eldre administrativt navn på distriktet som over tid og i ulike sammenhenger har vært benyttet om kommunene sør, øst og vest/nordvest for Bergen. I enkelte sammenhenger har også Bergen vært inkludert i Midhordland. Endringer i kommunikasjonene og i kommunestrukturen, ikke minst i Bergens bygrenser, har bidratt til at det har vært vanskelig å avgrense Midhordland på en tilfredsstillende måte over tid; dette har etter alt å dømme bidratt til at navnet i dag brukes lite i administrativ sammenheng.

Faktaboks

Også kjent som
også skrevet Midthordland

Tidligere har Midhordland vært nyttet blant annet om administrative enheter som prosti og tingrettsdistrikt. Det har ellers vært brukt adskillig som egennavn i kommunene i området, for eksempel om Midthordland branntrygdelag, revisjonsdistrikt, to lokalaviser og på rutebåten M/S Midthordland.

Med utgangspunkt i dagens kommunestruktur kan Midhordland avgrenses til kommunene Samnanger og Bjørnafjorden på fastlandet og øykommunene Austevoll, Askøy og Øygarden. Dette omfatter et område på 1319 km² med 100 498 innbyggere (2020). Med unntak av Austevoll har alle de store øyene i Midhordland fergefri veiforbindelse med Bergen, noe som har bidratt til sterk befolkningsvekst i disse kommunene basert på arbeidspendling til byen.

Kart

Midhordland
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg