Midhordland

Midhordland er et eldre administrativt navn på distriktet som over tid og i ulike sammenhenger har vært benyttet om kommunene sør, øst og vest/nordvest for Bergen. I enkelte sammenhenger har også Bergen vært inkludert i Midhordland. Endringer i kommunikasjonene og i kommunestrukturen, ikke minst i Bergens bygrenser, har bidratt til at det har vært vanskelig å avgrense Midhordland på en tilfredsstillende måte over tid; dette har etter alt å dømme bidratt til at navnet i dag brukes lite i administrativ sammenheng.

Faktaboks

Også kjent som
også skrevet Midthordland

Tidligere har Midhordland vært nyttet blant annet om administrative enheter som prosti og tingrettsdistrikt, men i dag er bruken i administrativ sammenheng begrenset til Nord- og Midhordland jordskifterett. Det har ellers vært brukt adskillig som egennavn i kommunene i området, for eksempel om Midthordland branntrygdelag, revisjonsdistrikt, to lokalaviser og på rutebåten M/S Midthordland.

Med utgangspunkt i dagens kommunestruktur kan Midhordland avgrenses til kommunene Samnanger og Bjørnafjorden på fastlandet og øykommunene Austevoll, Askøy og Øygarden. Dette omfatter et område på 1319 km² med 100 498 innbyggere (2020). Med unntak av Austevoll har alle de store øyene i Midhordland fergefri veiforbindelse med Bergen, noe som har bidratt til sterk befolkningsvekst i disse kommunene basert på arbeidspendling til byen.

Kart

Midhordland
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg