Midhordland, område som utgjør den midtre del av kyst- og fjordstrøkene i Hordaland fylke, mellom Selbjørnsfjorden/Langenuen/Bjørnafjorden i sør og Fedjeosen/Hjeltefjorden/Herdlafjorden i nord. Strekker seg østover til fjellområdene på grensen mot Kvam i Hardanger. Midhordland utgjør et prosti bestående av de åtte kommunene Austevoll, Sund, Fjell, Askøy, Os, Fusa, Samnanger og Øygarden som utgjør et område på 1320 km2 med 97 687 innbyggere (2017).

Midhordland utgjør også et tingrettsdistrikt svarende til prostiet med unntak av Øygarden. Tidligere omfattet Midhordland også Fana og Laksevåg som nå er deler av Bergen.

Av Midhordlands kommuner (avgrenset som prostiet) ligger Fusa, Samnanger og Os på fastlandet, de øvrige utelukkende på øyer. Tettest bosetning er det i Askøy, Fjell og Os som alle har atskillig pendling til Bergen. Austevoll har bilfergeforbindelse nordover til Krokeide i Fana og sørover til Sandvikvåg på Stord.

Alle de store øyene i Midhordland har fått fergefri veiforbindelse med Bergen, noe som har medført sterk befolkningsvekst i området. I øykommunene med broforbindelse (kommunene Sund, Fjell, Øygarden og Askøy) samt Os økte således folkemengden i tjuefemårsperioden 1992–2017 (1992 ble Askøybrua åpnet) med gjennomsnittlig 1,8 prosent årlig mot bare snaut 0,5 prosent i resten av Midhordland (kommunene Samnanger, Fusa og Austevoll).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.