Faktaboks

Nava Ebrahimi
Født
1978, Teheran (Iran)
Nava Ebrahimi (2018)
Nava Ebrahimi (2018)

Nava Ebrahimi er en tyskspråklig forfatter. Romanene hennes bærer preg av hennes familiære tilknytning til Iran, samtidig tematiserer hun migrasjonserfaringer og hvordan det kan være å vokse opp med to språk og to kulturer.

Biografi

Nava Ebrahimi kom til Tyskland som barn. Hun har hele sin skolegang fra Tyskland. Etter videregående skole studerte hun først journalistikk, senere økonomifag ved Universitetet i Köln. Etter avsluttet studium arbeidet hun i flere år som redaktør i avisene Financial Times Deutschland og Kölner Stadtrevue. Ebrahimi er tysk statsborger, men bor siden 2012 i Graz (Østerrike).

Forfatterskap

Ebrahimi har deltatt på en rekke litterære forfatterkonkurranser, blant annet «Literaturpreis Open Mike» (2007), litteraturfestivalen «Neue Literatur» i New York (2018) og Ingeborg-Bachmann-prisen 2021. Hun vant Ingeborg-Bachmann-prisen i 2021, noe som bidro til å gjøre henne kjent for et større publikum.

Sechzehn Wörter

Ebrahimi debuterte i 2017 med romanen Sechzehn Wörter. Hovedpersonen, jeg-fortelleren Mona, er en ung kvinne, født i Iran av iranske foreldre, oppvokst i Tyskland. Hun bor i Köln og arbeider som journalist og ghostwriter spesialisert på biografier. Da bestemoren hennes i Iran dør, reiser hun for første gang på mange år tilbake til Iran for å delta i begravelsen. Reisen til Iran danner rammen for jeg-fortellerens refleksjoner rundt det å vokse opp i Tyskland med en annen etnisk bakgrunn og hva det betyr å vokse opp med to språk. Med utgangspunkt i seksten ord på persisk, som det ikke fins noen en-til-en-oversettelse til tysk for, utspinner det seg en kompleks vev som gir innblikk i hvordan det å vokse opp med to språk og to kulturer. Samtidig tematiseres det vanskelige forholdet mellom hovedpersonens ønske om selv å definere hvem hun er og de fordommene hun møter av majoritetsbefolkningen.

For romanen ble Ebrahimi hedret med Den østerrikske bokprisen i klassen «debut» i 2017. Romanen ble i 2022 kåret til årets bok av Litteraturhuset i Köln og av avisa Kölner Anzeiger. I 2023 ble den adaptert for teater av den frie gruppa Theater IG Fokus.

Das Paradies meines Nachbarn

Handlingen i romanen Das Paradies meines Nachbarn (2020) utspiller seg foran krigen mellom Iran og Irak på 1980-tallet. Handlingen fortelles fra tre ulike perspektiv: fra Sina Khoshbin, Ali Najjar og Ali-Reza. Sina Khoshbin er oppvokst i Tyskland med tysk mor og persisk far. Ali Najjar, som var barnesoldat under den første golfkrigen, kom til Tyskland som voksen og har profilert seg som designer og manager. Også Ali-Reza, bosatt i Teheran, var barnesoldat; i motsetning til Ali Najjar, ble han hardt skadd under krigen og sitter i rullestol. Ebrahimi knytter de tre narrativene sammen til en roman som benytter seg av noen av kriminalromanens elementer. Sentralt står skjebnen til barnesoldatene i den første golfkrigen og hvilke livslange traumer dette medfører. Samtidig videreutvikles identitetsdiskursene som allerede ble tematisert i debutromanen med hovedvekt på konflikten mellom individets rett til selv å utvikle sin egen identitet og majoritetssamfunnets fordommer.

Fortellinger, essayer og dramatikk

Ebrahimi har skrevet flere fortellinger som har blitt publisert i ulike antologier, aviser og tidsskrift. I 2021 mottok hun Ingeborg-Bachmann-prisen for fortellingen Der Cousin. Teksten har hun bearbeidet videre som dramatikk, og stykket Die Cousinen ble uroppført på Volkstheater i Wien i 2023.

Hun har videre skrevet essayer (blant annet So hätte es nicht enden sollen (2019), Die Verwobenheit der Welt (2020)) og poetologiske tekster (Texte zur Kunst (2020)). I 2021 kom Einander. Ein Buch, das Generationen verbindet, illustrert av Sabine Presslauer, ei bok med helt konkrete oppfordringer til å fortelle om seg sjøl og som gjennom dette ønsker å bidra til dialog mellom generasjonene.

Utmerkelser

Nava Ebrahimi har fått en flere utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg