Den østerrikske bokprisen

Friederike Mayröcker (2015)
Norbert Gstrein
Xaver Bayer (2008)

Artikkelstart

Den østerrikske bokprisen er en pris som går til et litterært verk som utmerker seg gjennom kvalitet og gjennom å profilere østerriksk litteratur. Prisen, som ble opprettet i 2016, er stiftet av Østerrikes forbundskansler og den østerrikske bokhandlerforeningen. Den skal bidra til å gi østerriksk litteratur sterkere gjennomslagskraft i det tyskspråklige området, og er stiftet etter forbilde av Den tyske bokprisen og Den sveitsiske bokprisen. Prisen deles ut årlig.

Faktaboks

Også kjent som

Österreichischer Buchpreis

På bakgrunn av forslag fra forlagene utarbeides en «longlist», som offentliggjøres i september hvert år. I oktober følger en «shortlist» med fem finalister. Prisen deles ut i november i forbindelse med åpningen av bokmessen i Wien. Hovedprisen er på 20 000 euro. De fire andre finalistene får 2500 euro hver. I tillegg kommer en utmerkelse for en litterær debut (10 000). Vinnerne kåres av en fagjury bestående av fem medlemmer. Jurymedlemmene oppnevnes for ett år av gangen.

De nominerte forfatterne må enten være østerrikske statsborgere eller forfattere som har bodd og arbeidet i minst tre år i Østerrike.

Prisens første vinner var Friederike Mayröcker (2016). Utmerkelsen for litterær debut gikk til Friederike Gösweiner for romanen Traurige Freiheit (2016). I 2017 gikk prisen til Eva Menasse. I 2018 ble Daniel Wisser (født 1971) tildelt prisen for romanen Königin der Berge. Norbert Gstrein fikk prisen for romanen Als ich jung war i 2019. I 2020 vant Xaver Bayer (født 1977) med romanen Geschichten mit Marianne.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg