Mannsbunad fra Namdalen
/Norsk bunadleksikon.
Mannsbunad fra Namdalen
/Norsk bunadleksikon.

Mannsbunaden fra Namdalen er i hovedsak kopier av gamle plagg som har tilhørt samme distrikt og tidsperiode. På 1970-tallet tok Naumdøla Ungdomslag opp arbeidet med en mannsbunad. En satte i gang registrering av gamle plagg, med det målet for øye å rekonstruere en mannsbunad.

Faktaboks

En samarbeidet med daværende Landsnemnda for bunadsspørsmål, og målet var å få til en bunad som fylte kravene til en fullgod rekonstruksjon. De første bunadene ble lagd til ungdomslagsstevnet i Namsos i 1979, og en del bunader ble produsert utover 1980-tallet. Men endelig produksjon på den måten det gjøres i dag, startet først i 1990. Arbeidet med bunaden etter at den ble satt i produksjon stod Bunadnemnda i Naumdøla Ungdomslag og Sigrun Amdal for til Bunadsaum AS på Inderøy overtok produksjonen i 2021.

Draktdeler

Trøye

Bunadtrøya lages i dag i svart eller brun vadmel. Den er kopiert etter ei skinntrøye fra Overhalla. Den gamle trøya og buksa hørte sammen, og dannet derfor et godt utgangspunkt for rekonstruksjonen. Trøya er enkeltknept og har en liten ståkrage. Stilmessig bærer den preg av rokokkomoten fra slutten av 1700-tallet, slik den artet seg i litt forsinket utgave innpå 1800-tallet. Trøya har messingknapper.

Bukse

Ettersom den gamle buksa og trøya hørte sammen, danner de en helhet i bunaden. Bunadbuksa ble først bare lagd i vadmel som trøya, men i dag leveres den alternativt i skinn. Buksa er ei klaffebukse, med brei, lav klaff som kneppes til linninga med messingknapper. I ryggen er det justering med lærreimer, og ved kneet avsluttes buksa med messingknapper.

Vest

Bunadvesten er kopiert etter en vest fra Nordli, og lages i rødt glanset ullstoff. Ryggen er i naturhvitt ullstoff. Vesten er dobbeltspent med seks par knapper i messing, og har i tillegg ett par pynteknapper ved kragen. Den har krage og slag, og to lommer på framstykkene.

Den første vesten, som ble satt i produksjon i 1979, var kopiert etter en svart ullvest fra 1853, med svart broderi på framstykkene. For å få en mer tidsriktig vest kom en fram til den røde vesten som en meiner er mer tidsriktig til trøya og buksa som er kopiert til bunaden. Den røde vesten kom i produksjon i 1994.

Skjorte

Originalen til skjorta er fra Namdalseid, og er i hvitt lin. Det er også bunadskjorta, og den dekoreres på skulderstykke og mansjetter med klostersøm og vestmannarenning. Skjorta lages også uten prydsøm. Skjorta knytes sammen ved halskrage og håndlinninger med bomullsband.

Strømper og band

Det hører hvite strømper i rett- og vrangstrikket ullgarn til bunaden. Disse holdes oppe under buksa med strømpeband i flere farger.

Hodeplagg og halstørkle

Det brukes svart strikkelue med rød dusk og oppbrett til bunaden. Lokalt kalles den raudbremhuv. Som alternativ kan en bruke en høy filthatt, såkalt potthatt. Utenpå skjortekragen knytes et silketørkle i mange ulike farger.

Metall

Knappene i bukse, trøye og vest er i messing.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg