Faktaboks

Administrasjonssenter
Namdalseid
Fylke
Trøndelag
Innbyggertall
1576 (2019)
Landareal
735 km²
Høyeste fjell
Øyensskavlen, Båeriesvaerie (687 moh.)
Innbyggernavn
eibygg
Kommunenummer
5040 (fram til 2020)

Kommunevåpenet til Namdalseid var kløyvd av sølv og grønt ved kløverbladsnitt.

Beliggenhetskart for tidligere Namdalseid kommune i Trøndelag

/Store norske leksikon ※.
Gitelva
De indre strøk av Namdalseid er skogrike med mange småvann. Bildet er fra Rørvatnet øst for Dorrås.
Av /Statskog.
Lisens: CC BY NC 2.0

Namdalseid var en kommune i Trøndelag. Den ble samtidig med Fosnes innlemmet i Namsos kommune 1. januar 2020. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform. Ved sammenslåingen hadde Namdalseid ca. 1580 innbyggere og dekket et landareal på 735 km².

Geografisk utgjorde Namdalseid kommune området sørvest for Namsfjorden, på begge sider av sørlige delen av fjordarmen Løgnin og videre mot sør på begge sider av eidet mellom Løgnin og Beitstadfjorden. I vest grenset den tidligere kommunen til Åfjord, Osen og Flatanger. Namdalseid ligger på grensen mellom Innherred og Namdalen, og landskapet gjenspeiler nettopp det.

Den tidligere kommunens administrasjonssenter var tettstedet Namdalseid, eller Eidet, som ligger ca. 35 km sør for Namsos sentrum og ca. 10 km nord for grensen til Steinkjer kommune etter Fv. 17. Siste grenseendring var i 1964, da Otterøy sør for Namsfjorden, ble slått sammen med Namdalseid. Før den tid har grensene vært de samme siden formannskapslovene tok til å gjelde i 1837.

Navnet er etter eidet mellom Beitstadfjorden og fjorden Løgnin i Namdalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg