Musikk i Nicaragua

Artikkelstart

Musikken i Nicaragua har røtter både i urbefolkningen, samt påvirkning fra europeisk, særlig spansk musikk gjennom kolonitiden, og afrikansk musikk fra slavehandelen.

De eldste opptegnelsene om musikken i dette området, er skildringen den spanske historikeren Gonzalo Fernándes de Oviedo (1478–1557) gav av urfolkets store dansefestivaler, med vekselsang mellom danserne og en leder, og rytmeakkompagnement på trommer og kalebass-rasler. Disse og andre prekolumbiske instrumenter er fortsatt i bruk. Folkemusikkformer knyttet til religiøse høytider er preget av sammensmelting mellom uramerikanske og europeiske tradisjoner, med tekster på spansk og dialekter av nahuatl.

Et offentlig konsertliv er først utviklet de siste hundre år. Den ledende personligheten, komponisten Luis Delgadillo (1887–1961), skrev mer enn 400 verker, dirigerte symfoniorkesteret i Managua og var direktør for Den Nasjonale Musikkskolen, opprettet 1950. Mange av hans komposisjoner bygger på tradisjonsmusikk, for eksempel Sinfonía nicaragüense og Aires populares de Nicaragua.

Populærmusikk spiller en stor rolle i nicaraguansk kultur og samfunnsliv. Eldre artister som Otto de la Rocha (1933–2020) og Felipe Urrutia (1918–2014) samlet folkelige sanger og bygde sine egne på en tradisjon preget av meksikansk såvel som av nordeuropeisk musikk. Den meget populære Carlos Mejía Godoy (1943–) spilte med sine romantisk-patriotiske sanger en betydelig rolle i revolusjonstiden. Duo Guardabarranco, bestående av søskenparet Katia Cardenal (1963–) og Salvador Cardenal Barquero, har oppnådd internasjonal oppmerksomhet, blant annet gjennom samarbeid med Jackson Browne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg