Anastasio Somoza Debayle

Faktaboks

Anastasio Somoza Debayle

kalt Tachito Somoza

Uttale
somoza debˈayle
Født
5. desember 1925, León, Nicaragua
Død
17. september 1980, Asunción, Paraguay
Anastasio Somoza Debayle i 1972.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Anastasio Somoza Debayle var en nicaraguansk offiser og politiker. Han var Nicaraguas president i periodene 1967–1972 og 1974–1979, inntil den sandinistiske revolusjonen seiret.

Han førte videre Somoza-dynastiet, som i tillegg til å styre landet politisk, kontrollerte de mest vitale deler av landets økonomi. Han drev en særdeles undertrykkende politikk med utstrakt voldsbruk fra nasjonalgardens side. Somoza fikk sterk kritikk for sin håndtering av jordskjelvet i Managua i 1972, da han forsynte seg kraftig av midlene som ble sendt utenfra til rekonstruksjon av byen. Flere og flere nicaraguanere vendte Somoza ryggen utover 1970-tallet, noe som gjorde at motstandskampen fikk stadig nye tilhengere.

I 1978 stod Somoza bak drapet på journalisten Pedro Joaquín Chamorro Cardenal, som var en av hans fremste kritikere. Etter dette drapet vendte også store deler av borgerskapet seg mot Somoza.

Anastasio Somoza Debayle flyktet fra Nicaragua 18. juli 1979, dagen før revolusjonen var et faktum. Han levde fra 1979 i eksil i Paraguay, der han ble myrdet av en argentinsk kommandogruppe. Selv om det aldri er blitt offisielt bekreftet, er det mye som tyder på at FSLN stod bak dette attentatet.

Han var sønn av Anastasio Somoza García.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg