Faktaboks

Augusto «Cesar» Sandino
Uttale
sandˈino
Født
1895
Død
23. februar 1934
Augusto «Cesar» Sandino
Foto fra 1928.
Av .

Augusto «Cesar» Sandino var en nicaraguansk motstandsleder. Som plantasjearbeider i Honduras og Guatemala (1920–1925) og oljearbeider i Mexico (1925–1926) ble Sandino opptatt av arbeidernes kår i Mellom-Amerika. I 1926 vendte han tilbake til Nicaragua og sluttet seg til motstanden mot USAs okkupasjon av landet (1911–1932).

Sandinos tropper var de eneste som ikke sluttet seg til forsoningen mellom USA og de liberale motstanderne i 1927. Sandino opprettet bondekooperativer i Nueva Segovia og fortsatte kampene, som blir betraktet som den første geriljakrigen i Latin-Amerika. I 1933, etter at de amerikanske troppene hadde forlatt Nicaragua, undertegnet han fredsavtale. Han ble drept av general Anastasio Somozas menn etter et forsoningsmøte i 1934.

Sandino blir feiret som folkehelt i Nicaragua og er et symbol på patriotisme og anti-imperialisme. Sandino er den viktigste inspirasjonskilden til Frente Sandinista de Liberación Nacional, som har brukt hans navn i partinavnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg