Musikk spiller en viktig rolle i Kirgisistan og reflekterer den historiske kontakten med andre tyrkiske folk, først og fremst kasakhene.

Folkemusikk

Instrumenter

Kirgisernes trestrengede lutt, komuz, er uten tverrbånd og skiller seg fra nabolandenes tilsvarende instrumenter. De andre to viktige instrumentene derimot, kiak (tostrenget fele) og choor (endeblåst fløyte), har nære paralleller i Kasakhstan. Temir komuz (munnharpe) er også brukt. Kirgiserne har adoptert flere instrumenter fra usbekerne, blant annet surnai (obotype), sarbasnai (tverrfløyte) og doolbas (kartromme).

Folkesang

Folkesangtradisjonen er sterk og har en bred plass i folks liv. Formaliserte hilsningssanger brukes når to personer møtes. Praksisen med å fremføre improviserte sangtekster spontant til melodier sammensatt av standard melodivendinger, såkalt kaila, er kjent også blant andre folk i området, men har et tyngdepunkt i Kirgisistan.

Episk resitasjon utgjør en viktig vokalform blant flere sentralasiatiske folk, men er særlig viktig i Kirgisistan. Viktigst er resitasjon av Manas-eposet. Manas-utøvere, de såkalte manaschis, har meget veltrent hukommelse – en versjon av en Manas på 400 000 tekstlinjer er blitt nedskrevet etter en eneste utøver, Sayakbay Karalayev (1894–1971). Ved fremføringen av Manas kombineres ulike resitasjonsstiler uten akkompagnement.

Vokalmusikken omfatter for øvrig en rekke ulike sjangere knyttet til dagligliv, religiøse fester, bryllup, begravelse og andre høytider. Profesjonelle folkesangere eller skalder, akin, har sitt eget repertoar av sanger, som blant annet fremføres ved sangtevlinger. Også instrumentalmusikken har ofte et programmatisk, episk innhold.

Kunstmusikk

Ved overgangen til sovjetrepublikk begynte en intensiv innsamling og nedskriving av folkemusikk, og fra 1930-årene ble det komponert innenfor opera, symfoni og kammermusikk. Polyfone former er overført fra folkemusikk til kunstmusikk, og enkelte tradisjonelle instrumenter er modifisert til å kunne fungere i ensembler. Det kirgisiske symfoniorkester har et variert repertoar av arrangert folkemusikk, konserter for komuz og populære sanger i arrangementer inspirert av vestlig musikk.

Populærmusikk

I nyere tid har internasjonale sjangre som hiphop og k-pop blitt populære i Kirgisistan, og kirgisiske popmusikere har hatt suksess i de tidligere østblokklandene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg