Musikk i Kirgisistan

Musikk spiller en viktig rolle i Kirgisistan og reflekterer den historiske kontakten med andre tyrkiske folk, først og fremst kasakhene. Kirgisernes trestrengede lutt, komuz, er uten tverrbånd og skiller seg fra nabolandenes tilsvarende instrumenter. De andre to viktige instrumentene derimot, kiak (tostrenget fele) og choor (endeblåst fløyte), har nære paralleller i Kasakhstan. Temir komuz (munnharpe) er også brukt. Kirgiserne har adoptert flere instrumenter fra usbekerne, bl.a. surnai (obotype), sarbasnai (tverrfløyte) og doolbas (kartromme).

Folkesangtradisjonen er sterk og har en bred plass i folks liv, noe som tidlig ble lagt merke til av europeiske besøkende. Formaliserte hilsningssanger brukes når to personer møtes. Praksis med å fremføre improviserte sangtekster spontant til melodier sammensatt av standard melodivendinger, såkalt kaila, er kjent også blant andre folk i området, men har et tyngdepunkt i Kirgisistan. Det samme gjelder episk resitasjon, blant kirgiserne kalt Manas, som utgjør en viktig vokal form blant mange sentralasiatiske folk. Manas-utøvere, de såkalte manaschis, har meget veltrent hukommelse – en 1900-tallsversjon av en Manas på 400 000 tekstlinjer er blitt nedskrevet etter en eneste utøver, Sayakbay Karalayev (1894–1971). Ved fremføringen av Manas kombineres ulike resitasjonsstiler uten instrumentalt akkompagnement. Vokalmusikken omfatter for øvrig en rekke ulike sjangere knyttet til dagligliv, religiøse fester, bryllup, begravelse og andre høytider. Profesjonelle folkesangere eller skalder, akin, har sitt eget repertoar av sanger, som blant annet fremføres ved sangtevlinger. Også instrumentalmusikken har ofte et programmatisk, episk innhold.

Ved overgangen til sovjetrepublikk begynte en intensiv innsamling og nedskriving av folkemusikk, og fra 1930-årene ble det komponert innenfor opera, symfoni og kammermusikk. Polyfone former er overført fra folkemusikk til kunstmusikk, og enkelte tradisjonelle instrumenter er modifisert til å kunne fungere i ensembler. Det kirgisiske symfoniorkester har et variert repertoar av arrangert folkemusikk, konserter for komuz og populære sanger i arrangementer inspirert av vestlig musikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg