Ecuadorianske musikere ved et arrangement i landets nasjonalforsamling i 2017.

/Asamblea Nacional.
Lisens: CC BY SA 2.0

Musikklivet i Ecuador er typisk latinamerikansk, med europeiske, uramerikanske, og afrikanske trekk.

Folkemusikk

Folkemusikken i Ecuador avspeiler de ulike folkegruppene. Jívarofolket i sørøst har bevart sin førkolumbiske kultur bygd på jakt og fiske, og en musikktradisjon med forskjellige sangformer, trommer og fløyter. Quechuatalende folkegrupper dyrker ulike former for andesmusikk med panfløyter, quena, charango, trommer, sanger og danser.

Hybride former i folkemusikken omfatter både elementer fra urbefolkningen (for eksempel pentatonikk og panfløyter) og europeiske (for eksempel harpe). Mestiskulturen har hovedsakelig røtter i spansk verdslig og religiøs musikk, med instrumenter som harpe og ulike mandolin- og gitartyper. Blant de vanligste formene er pasillo, pasacalle og sanjuanito.

I kystområdene dominerer den afrikansk-ecuadorianske kulturen som er mest kjent for marimbamusikken. Vekselsang er vanlig, ofte akkompagnert av trommer og forskjellige rasle- og skrapeinstrumenter. Vanlige musikk- og danseformer er torbellino, bambuco og caramba.

Kunstmusikk

Katolsk kirkemusikk ble dyrket fra 1500-tallet, men etableringen av et profesjonelt musikkliv skjedde først på 1800-tallet. Kunstmusikken har sitt tyngdepunkt i Quito med musikkonservatorium (grunnlagt 1879) og det nasjonale symfoniorkesteret. Ledende komponistnavn på 1900-tallet var Segundo Luis Moreno (1882–1972) og Luis H. Salgado (1903–1977). Mesias Maiguashca (født i 1938) har lenge vært virksom i Tyskland hvor han særlig har arbeidet med elektronisk musikk.

Populærmusikk

Rock er populært, og har vært knyttet til ulike sosiale bevegelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg