Massemedier i Cuba

De fleste medier på Cuba er statseide og kontrollert direkte eller indirekte av kommunistpartiet.

De største avisene heter Granma, Juventud Rebelde og Trabajadores, et populært månedsmagasin er Bohemia (opplag 100.000). Bare noen mindre publikasjoner, som den katolske kirkens tidsskrifter Espacio Laical (opplag 3.500) og Palabra Nueva (opplag 12.000), kan betegnes som uavhengige fra staten, selv om for eksempel kulturforeningens La Gaceta og akademiske tidsskrifter som Temas ofte inntar kritiske posisjoner.

Landet har 96 radiostasjoner og fem riksdekkende fjernsynskanaler. Noen utenlandske radio- og tv-sendinger når deler av landet. Én av de fem fjernsynskanalene videresender den latinamerikanske kanalen Telesur direkte 12 timer for dagen. En annen kanal, Multivisión, spesialiserer seg på utenlandsk film og dokumentarer, og har blitt tolket som et forsøk på å tilby et alternativ til ulovlige parabolantenner.

Ifølge det nasjonale statistikkbyrået har 17 % av befolkningen nettilgang, men denne kategorien inkluderer en gruppe som bare har tilgang til e-post og et nasjonalt intranet, så andelen med full nettilgang er lavere. Etter at dette tallet ble publisert har en åpnet for bruk av epost på mobiltelefoner (2014). Full nettilgang finnes ved hoteller og et hundretalls statlige nettkafeer, men er svært dyrt sammenliknet med lønnsnivået. Det finnes ca. 1000 cubanske bloggere.

Det finnes mange private utsalgssteder for piratkopierte DVD-plater med musikk og datainnhold, oftest har disse statlig autorisasjon. Uttrykket «flashnet» betegner at mange cubanere i stedet for internett bruker minnepenn (eller dvd, bluetooth, bærbar harddisk o.a.) til å overføre film, musikk, nettsider, osv. Et populært tilbud er "el paquete semanal" (ukespakken), et oppdatert digitalt arkiv med de siste utenlandske tv-serier, filmer, nyheter, osv. som settes sammen av privatpersoner og distribueres fra dør til dør eller ved faste utsalgssteder. Myndighetene har svart med å lansere sin egen "datapakke" som en kan kopiere på offentlig eide dataklubber.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg