parabolantenne

Artikkelstart

Parabolantenne er en antenne med paraboloideformet mottakerflate. Parabolantennen har stor retningsvirkning og forsterkning, bestemt av reflektorens diameter i forhold til bølgelengden. Den består av en skålformet reflektor som reflekterer mikrobølgene til et punkt, fokus, der antennen (mikrobølgehodet) er plassert. Formen på reflektoren, skålformen, er gitt av den parabelen hvor alle bølgene tilbakelegger samme vei til fokus, derav navnet. Parabolantenner benyttes gjerne for frekvenser høyere enn omtrent 1000 MHz.

Faktaboks

Uttale
parabˈolantenne
Også kjent som
parabol, parabolsk speilantenne

Telegraflovgivningen satte lenge strenge restriksjoner for bruk av parabolantenner, men fra 1986 ble salget til privatpersoner frigitt. Parabolantenner fikk fra 1990-årene stor utbredelse for mottaking av TV-signaler fra direktesendende TV-satellitter. Antenner til dette formålet er vanligvis 60–120 centimeter i diameter, noe som gir en åpningsvinkel på omtrent 3–1,5 grader.

Lar man antennen dreie om en akse parallell med jordaksen, vil den kunne styres mot alle synlige satellitter i geostasjonær bane med kun én motor. Et alternativ kan være å montere ett eller flere ekstra mikrobølgehoder på reflektoren. Det er da mulig å motta signaler fra flere nærliggende satellittposisjoner.

Mottakerstedets breddegrad har stor betydning for nødvendig antennestørrelse og satellittens høyde over horisonten, elevasjonsvinkelen. Elevasjonsvinkelen er for eksempel omtrent 22 grader i Oslo og omtrent 8 grader i Tromsø.

Typer

Det er to hovedtyper parabolantenner. Fokalantennen har mikrobølgehodet plassert over reflektorens sentrum, mens offset-antennen har det plassert i reflektorens nedre del. Offset-antennen er et utsnitt av en «full» reflektor og er derfor flatere enn fokalantennen. Den kan plasseres inntil en vegg, er mindre iøynefallende og ikke så utsatt for vær.

Anvendelser

Parabolantenner brukes også innen radioastronomi og satellittkommunikasjon. Disse er atskillig større, vanlig diameter er 10–50 meter. Andre anvendelsesområder for parabolantenner er radiolinjer og radar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg