parabolantenne

Parabolantenne, parabolsk speilantenne, antenne med paraboloideformet mottakerflate, med stor retningsvirkning og forsterkning, bestemt av reflektorens diameter i forhold til bølgelengden. Den består av en skålformet reflektor som reflekterer mikrobølgene til et punkt, fokus, der antennen (mikrobølgehodet) er plassert. Formen på reflektoren, skålformen, er gitt av den parabelen hvor alle bølgene tilbakelegger samme vei til fokus, derav navnet. Parabolantenner benyttes gjerne for frekvenser høyere enn ca. 1000 MHz.

Faktaboks

Uttale
parabˈolantenne
Også kjent som
også bare kalt parabol

Telegraflovgivningen satte lenge strenge restriksjoner for bruk av parabolantenner, men fra 1986 ble salget til privatpersoner frigitt. Parabolantenner har i 1990-årene fått stor utbredelse for mottaking av fjernsynssignaler fra direktesendende fjernsynssatellitter. Antenner til dette formålet er vanligvis 60–120 cm i diameter, noe som gir ca. 3–1,5 ° åpningsvinkel.

Lar man antennen dreie om en akse parallell med jordaksen, vil den kunne styres mot alle synlige satellitter i geostasjonær bane med kun én motor. Et alternativ kan være å montere ett eller flere ekstra mikrobølgehoder på reflektoren. Det er da mulig å motta signaler fra flere nærliggende satellittposisjoner.

Mottakerstedets breddegrad har stor betydning for nødvendig antennestørrelse og satellittens høyde over horisonten, elevasjonsvinkelen. Elevasjonsvinkelen er f.eks. ca. 22 ° i Oslo og ca. 8 ° i Tromsø.

Typer

Det er to hovedtyper parabolantenner. Fokalantennen har mikrobølgehodet plassert over reflektorens sentrum, mens offset-antennen har det plassert i reflektorens nedre del. Offset-antennen er et utsnitt av en «full» reflektor og er derfor flatere enn fokalantennen. Den kan plasseres inntil en vegg, er mindre iøynefallende og ikke så utsatt for vær.

Parabolantenner brukes også innen radioastronomi og satellittkommunikasjon. Disse er atskillig større, vanlig diameter er 10–50 m. Verdens største helt styrbare radioteleskop, Effelsberg i Tyskland, har en antennediameter på 100 m. Andre anvendelsesområder for parabolantenner er radiolinjer og radar. Se også antenne.

Parabolantenne

Et utvalg satellitter som kan tas i mot i Norge

Posisjon
Intelsat 707 1o v.br.
Thor 1, 2 1o v.br.
TV-Sat 2 1o v.br.
Tele-X 5o ø.br.
Sirius 1 5,2 o ø.br.
Hot Bird 1, 2 13o ø.br.
Eutelsat II-F1 13o ø.br.
Astra 1A, 1B, 1C, 1D, 1E, 1F 19o ø.br.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg