Mark Elder

Faktaboks

Mark Elder

Mark Philip Elder

Født
2. juni 1947, Hexham, Storbritannia

Artikkelstart

Mark Elder er en britisk (engelsk) dirigent, en av de ledende i Storbritannia. Han er sjefdirigent for Hallé Orchestra i Manchester siden 2000. Elder er fra 2011 også en av førstedirigentene ved Orchestra of the Age of Enlightenment i London, og han gjester jevnlig ved en rekke av verdens ledende orkestre.

Bakgrunn og læretid

Elder vokste opp i London. Han studerte musikkvitenskap ved Cambridge-universitetet, hvor han sang i kor og debuterte som dirigent.

Elder hadde en læretid som assistent ved Covent Garden-operaen i London og Glyndebourne, ble oppdaget av dirigenten Edward Downes og engasjert til å dirigere Verdi-forestillinger ved Operaen i Sydney i 1972–1974.

Karriere

I 1974 dirigerte Elder første gang på English National Opera. Som musikksjef der i 1979–1993 holdt han en høy musikalsk standard, og skapte en rekke bemerkede oppsetninger i samarbeid med regissøren David Pountney.

I 1981 ble han hentet til Festspillene i Bayreuth, hvor han ledet forestillinger av Mestersangerne i Nürnberg. Siden 1988 har han jevnlig ledet forestillinger ved Metropolitan-operaen i New York, og han er virksom ved mange av de større operascenene foruten festivaler som Glyndebourne og Bregenz.

Elder har vært særlig berømmet som tolker av italiensk 1800-tallsopera. I 1994 produserte han en film om Giuseppe Verdi i samarbeid med BBC. I 1996 laget han en tilsvarende film om Gaetano Donizetti.

Elder var musikksjef for Rochester Philharmonic Orchestra 1989–1994, og var første gjestedirigent ved City of Birmingham Symphony Orchestra i 1992–1995. I 2000 innledet han sitt gode samarbeid med Hallé Orchestra i Manchester.

Han har ellers gjestet ved orkestre som Berlinfilharmonien, Chicago Symfoniorkester, Boston Symfoniorkester, Concertgebouw-orkesteret og Orchestre de Paris.

Elders mange oppgaver ved Promenadekonsertene i London kulminerte i 2013 da han ledet Wagners Parsifal konsertant med Hallé Orchestra. Han har vært dirigent for avslutningskonserten («Last Night of the Proms») to ganger, i 1987 og 2006.

Elder ble adlet til Sir i 2008, og er fra 2011 æresmedlem av Royal Philharmonic Society.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg