Marie Antoinette var fransk dronning fra 1774 til 1792 i sitt ekteskap med Ludvig 16. Hun var født østerriksk prinsesse som datter av Maria Teresia av Østerrike og keiser Frans 1.

Marie Antoinette ble henrettet under den franske revolusjon.

I 1770 ble Marie Antoinette gift med Ludvig 16 av Frankrike. Giftermålet kom i stand som pant på den fransk-østerrikske allianse. Alliansen var ikke populær i Frankrike, og dronningen fikk få venner ved hoffet. Hun var munter og tankeløs, og hun støtte hoffet ved å sette seg ut over de strenge etikettereglene. En skandalehistorie, Halsbåndprosessen, gjorde henne svært upopulær.

Hun vant innflytelse over kongen og bidrog til å styrte finansministeren Turgot i 1776.

Under Den franske revolusjonen forhandlet hun i 1790 med grev Mirabeau for å sikre kongens stilling, men søkte samtidig hjelp fra Østerrike mot de revolusjonære. Det var Marie Antoinettes venner, blant andre Mercy og Axel von Fersen, som arrangerte kongefamiliens mislykkede flukt i 1791. Dronningens hemmelige forbindelser med utlandet førte i 1792 til stormen på Tuileriene og kongefamiliens arrestasjon.

I 1793 ble Marie Antoinette stilt for revolusjonsdomstolen, anklaget for forræderi mot Frankrike. Dødsdommen var enstemmig, og hun ble giljotinert 16. oktober.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.