Marie Antoinette, (1755-1793) fransk dronning, datter av Maria Teresia av Østerrike og keiser Frans 1, gift 1770 med Ludvig 16 av Frankrike. Giftermålet kom i stand som pant på den fransk-østerrikske allianse. Alliansen var ikke populær i Frankrike, og dronningen fikk få venner ved hoffet. Hun var munter og tankeløs, og hun støtte hoffet ved å sette seg ut over de strenge etikettereglene. En skandalehistorie, Halsbåndprosessen, gjorde henne svært upopulær. Hun vant innflytelse over kongen og bidrog til å styrte Turgot 1776.

Under Den franske revolusjonen forhandlet hun 1790 med grev Mirabeau for å sikre kongens stilling, men søkte samtidig hjelp fra Østerrike mot de revolusjonære. Det var Marie Antoinettes venner, bl.a. Mercy og Fersen, som arrangerte kongefamiliens mislykte flukt 1791. Dronningens hemmelige forbindelser med utlandet førte i 1792 til stormen på Tuileriene og kongefamiliens arrestasjon.

I 1793 ble Marie Antoinette stilt for revolusjonsdomstolen, anklaget for forræderi mot Frankrike. Dødsdommen var enstemmig, og hun ble giljotinert 16. oktober.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.