Frans 1. Stefan

Faktaboks

Frans 1. Stefan
tysk Franz Stefan engelsk Francis Stephen
Født
8. desember 1708, Nancy, Det tysk-romerske riket (nå i Frankrike)
Død
18. august 1765, Innsbruck, Østerrike
Av .

Artikkelstart

Frans 1. Stefan var tysk-romersk keiser fra 1745 til sin død i 1765, hertug av Teschen fra 1729, hertug av Lothringen og Bar fra 1729 til 1735 (men beholdt tittelen hele livet), storhertug av Toscana fra 1737 og medregent i de habsburgske arveland (Østerrike, Böhmen, Ungarn og de tidligere spanske Nederlandene) fra 1740. Han var gift med Maria Teresia.

Frans Stefan var sønn av hertug Leopold av Lothringen (1679–1729), men hadde slektsforbindelser til både det franske kongehuset (gjennom moren, som var brordatter av kong Ludvig 14) og huset Habsburg (hans farmor var datter av keiser Ferdinand 3). Han kom til hoffet i Wien i 1724, etter at keiser Karl 6 hadde bestemt at unggutten skulle gifte seg med hans datter Maria Teresia, som opprinnelig hadde vært lovet til Frans Stefans eldre bror Leopold Clement (død 1723).

Frans Stefan arvet hertugdømmene Lothringen, Bar og Teschen ved farens død i 1729, men i 1735 måtte han i en hemmelig avtale overlate Lothringen og Bar til den avsatte polske kongen Stanisław 1, som var den franske kongen Ludvig 15s svigerfar. Som plaster på såret ble Frans Stefan gjort til arving til Medicislektens storhertugdømme Toscana, som han overtok ved den siste Medicis død i 1737. I 1732 ble han utnevnt til locumtenens (stedfortreder, stattholder) i Ungarn.

I 1745 ble Frans Stefan valgt til keiser i Det tysk-romerske rike, først og fremst på grunn av sitt ekteskap med Maria Teresia. Han hadde da i navnet vært medregent i de habsburgske arveland siden 1740, men han hadde liten politisk innflytelse og tok seg isteden av en gjenreising av habsburgernes finanser, som var sterkt belastet etter flere kostbare kriger. Som keiser overlot han også rikets styre i alt vesentlig til Maria Teresia, men viet seg isteden til naturvitenskapelige studier og pleie av sine mange utenomekteskapelige forbindelser.

Etterkommere

Frans Stefan var gift med Maria Teresia fra 1736. Det ble et lykkelig ekteskap med i alt 16 barn, hvorav 10 levde til voksen alder. To av sønnene – Josef 2 og Leopold 2 – ble tysk-romerske keisere, sønnen Ferdinand (1754–1806) ble gift med arvingen til hertugdømmet Modena og stamfar for slektslinjen Habsburg-Este, datteren Maria Carolina ble dronning av Napoli, og den yngste datteren, Maria Antonia, ble gift med den franske tronfølgeren og fra 1774 dronning av Frankrike, bedre kjent som Marie Antoinette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg