Louis-seize-stil. Sofa med gobelintrekk.

Av /NTB Scanpix ※.

Ledaal. Foto fra 1969.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Louis-seize-stil var den klassisk pregede kunstoppfatning som særlig bredte seg under Ludvig 16s regjeringstid i 1774–1792. Den fremstod egentlig på italiensk grunn, men ble programmatisk utformet i Frankrike som protest mot rokokkoen allerede omkring midten av 1700-tallet, og danner overgangen til den strengere klassisisme under Napoleon 1, empiren.

Faktaboks

Uttale
luisˈɛ:z-
Etymologi
fransk, ‘Ludvig 16-stil’

Louis-seize-stilen hadde strenge krav til klarhet, orden, stabilitet og symmetri, kvaliteter som gjorde den greske antikkens kunst til normgivende ideal. I fargeholdning var Louis-seize-stilen med sin bruk av pastellfarger mer i slekt med rokokkoen.

Utbredelse

I England ble arkitekten Robert Adam banebryter for stilen. Også her tok den sikte på en gjennomført klassisk omforming av interiøret. I Tyskland la Johann Winckelmann det ideologiske grunnlag for stilen. I Sverige ble den gustavianske stil utformet i nær kontakt med den franske. I Danmark fikk stilen et viktig organ i Kunstakademiet, der Caspar F. Harsdorff snart ble den sentrale personlighet.

I Norge

I Norge fikk stilen en rik blomstring da den falt sammen med en økonomisk oppgangstid. Særlig innen arkitekturen har den etterlatt seg rike minnesmerker, blant annet Stiftsgården i Trondheim (1774–1778), lyststedene i og omkring Bergen, Ledaal i Stavanger (1799) og den særpregede panelte tømmerarkitektur langs Sørlandet, der stilen i England særlig har hatt betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg