Faktaboks

Honoré Gabriel Riqueti de Mirabeau
greve
Uttale
-bˈå
Født
9. mars 1749
Død
2. april 1791
Honoré Gabriel Riqueti de Mirabeau
Honoré Gabriel Riqueti de Mirabeau
Av .

Honoré Gabriel Riqueti, comte de Mirabeau. Fra et maleri av Joseph Boze.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Honoré Gabriel Riqueti de Mirabeau var en fransk forfatter og politiker.

Honoré de Mirabeau var sønn av Victor R. de Mirabeau.

Som ung mann var Mirabeau innblandet i flere skandaler, og i årene 1777–1780 satt han i fengsel. Under fengselsoppholdet skrev han et arbeid om lettre de cachet og statsfengsler. Han ble avvist av adelsstanden som kandidat til stenderforsamlingen i 1788, men oppnådde å bli valgt av tredjestanden.

Mirabeaus dristige holdning fikk stor betydning for tredjestandens opptreden i dagene 17.–23. juni 1789, altså opptakten til den franske revolusjon. Dermed ble Mirabeau viktig for generalstendenes omdanning til nasjonalforsamling. I mai 1790 trådte han i hemmelighet i hoffets tjeneste og fikk løfte om store summer dersom det lyktes ham å gjenopprette kongens utøvende makt. Mirabeau holdt fast på sin konstitusjonelle oppfatning og rådet kongen til å godkjenne revolusjonens politiske og sosiale resultater, men han oppfordret ham samtidig til å vende seg til folket og vinne dets hjelp mot nasjonalforsamlingen. Hos jakobinerne, som ellers hadde støttet Mirabeau, oppstod det etter hvert mistanke om hans forbindelse med hoffet, og han mistet sin lederstilling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg