Maria Stuart (skotsk dronning)

Faktaboks

Maria Stuart
engelsk Mary Stuart, kalt Mary, Queen of Scots
Født
8. desember 1542, Linlithgow, Skottland
Død
8. februar 1587, Fotheringhay Castle, England

Maria Stuart. Maleri av ukjent kunstner. National Gallery, London.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Maria Stuart og ektemannen Frans, kongen av Frankrike. De to giftet seg da de var henholdsvis 16 og 14 år gamle.
Av /Bibliothèque Nationale de France.

Artikkelstart

Maria Stuart var dronning i Skottland fra 1542 til 1567. Hun var datter av Jakob 5 og Maria av Guise, og vokste opp ved det franske hoffet.

Maria ble tvunget til å abdisere i 1567 etter at hun ble mistenkt for mordet på ektemannen. Hun ble etterfulgt av sønnen Jakob 1. I 1586 ble det bevist at Maria hadde tatt del i en sammensvergelse mot kusinen, den engelske dronningen Elizabeth 1 (Babington-sammensvergelsen), og hun ble stilt for domstol og dømt til døden året etter.

Gift med den franske kongen

I 1558 ble Maria Stuart gift med den senere Frans 2, og underskrev da en avtale om at Skottland skulle gå til den franske kongen hvis hun døde uten arvinger. Med John Knox som fører gjorde de skotske protestantene opprør. De fikk hjelp fra den engelske dronningen Elizabeth 1, som var redd Marias krav på England. Protestantene seiret i 1560, og Maria måtte si fra seg tittelen som dronning av England. Samme år døde Frans 2, og da hans mor Katarina av Medici satte seg imot at Maria ble dronning av Frankrike, dro hun i 1561 til Skottland. Her ble hun som katolikk og franskvennlig sett på med mistro.

Gift med lord Darnley

I 1565 giftet hun seg med sin fetter Henry, lord Darnley, og mente at hun kunne gå inn for en katolskvennlig politikk. Her ble hun støttet av sin italienske sekretær, David Rizzio, men de protestantiske lorder gjorde opprør. De ble slått, men Darnley var krenket fordi han ikke ble medregent.

I 1566 fikk Darnley drept Rizzio ved en sammensvergelse, og utropte seg selv til konge. Han var nå blitt en plage for Maria, og i 1567 ble han også drept. Om Maria var innblandet i sammensvergelsen er omstridt, men den ledende var jarlen av Bothwell. Han ble anklaget for mordet, men frifunnet. Straks etter bortførte han Maria, og bare få måneder etter giftet hun seg med ham. Det brøt da ut oppstand, og Bothwell rømte. Maria måtte overgi seg og sa fra seg tronen til fordel for sin sønn med Darnley, Jakob 1.

Henrettet

I 1568 prøvde Maria å ta makten igjen, men ble slått og rømte til England. For å kompromittere Maria i katolikkenes øyne ble det satt i gang en undersøkelse av hennes forhold til mordet på Darnley. Her spilte kassettbrevene en viktig rolle. I England ble Maria sentrum for en rekke katolske sammensvergelser mot Elizabeth. I 1586 ble det bevist at Maria hadde tatt del i en sammensvergelse mot Elizabeth sammen med den spanske sendemannen (Babington-sammensvergelsen), og hun ble stilt for domstol og dømt til døden. Elizabeth nølte med å sette dommen i verk, men Maria ble henrettet på slottet Fotheringay 8. februar 1587. Det vakte voldsom oppsikt i Europa og førte til krigsutbruddet mellom Spania og England (Den store armada).

I kunsten

Mange diktere har behandlet Marias skjebne (blant andre Friedrich Schiller i dramaet Maria Stuart, og Bjørnstjerne Bjørnson i Maria Stuart i Skotland).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg