Faktaboks

James Stuart Moray
James Stewart fra 1562 earl of Moray, også skrevet Murray
Uttale
mˈʌri
Født
1531
Død
21. januar 1570, Linlithgow, Skottland
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

James Stuart Moray var en skotsk regent fra 1567 til 1570. Han var sønn utenfor ekteskap av Jakob 5 og halvbror til Maria Stuart, og ble regent etter at Maria ble tvunget til å abdisere i 1567.

Moray var protestant, men ble på tross av dette en ledende mann i Marias regjering. Han gikk i landflyktighet etter hennes ekteskap med Henry Stuart Darnley i 1565. Etter mordet på David Rizzio i 1566 vendte Moray hjem og var sannsynligvis med på sammensvergelsen mot Darnley. Moray tvang i 1567 Maria til å si fra seg tronen, ble regent for hennes umyndige sønn Jakob 6 (Jakob 1) og slo Maria i slaget ved Langside i 1568.

Etter Marias flukt til England fremla Moray de såkalte kassettbrevene som anklage mot Maria, og han undertrykte de skotske katolikkenes oppstand til fordel for henne. Han ble myrdet av katolikken James Hamilton.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg