Faktaboks

Dunbar
Uttale
dˈʌnba:
Cromwell ved Dunbar
Oliver Cromwell i slaget ved Dunbar i 1650. Her vant Cromwell og parlamentstroppene til tross for at de hadde en mindre styrke enn kongens menn.
Av .

Dunbar er en liten by i Skottland i Storbritannia, i den unitære (kommunale) enheten East Lothian, ved nordsjøkysten omlag 50 kilometer øst for Edinburgh. Byen har 8490 innbyggere (2011).

Bortsett fra turisme er de viktigste næringene fiske, landbruk og brygging. Belhaven bryggeri ligger i Dunbar og i nærheten ligger Tornes kjernkraftverk, som ble satt i drift i 1988.

Ved Dunbar har skottene to ganger kjempet og tapt mot engelskmennene. Første gang i 1296, da resultatet ble at Edvard 1 ble konge over Skottland. Neste gang var i 1650 da engelskmennene under Oliver Cromwell vant, til tross for at de hadde en mye mindre styrke enn skottene. Skottenes leder var David Leslie, og skottene led et tap på omkring 3000 drepte og 10 000 ble tatt til fange.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg