James Hepburn Bothwell

Faktaboks

James Hepburn Bothwell
Earl of
Uttale
bˈåþwəl
Født
1537
Død
1578

Artikkelstart

James Hepburn Bothwell var en skotsk adelsmann. Han var protestant, men støttet konsekvent katolikkene i Skottland, noe som skaffet ham mange uvenner.

I Danmark forlovet Bothwell seg med den norske adelsdamen Anna Rustung, men reiste fra henne igjen. Bothwell kom tilbake til Skottland i 1565 og tok førerskapet blant de lordene som krevde at dronning Maria Stuart skulle skilles fra sin ektemann Henry Stuart Darnley. Da Darnley ble drept, falt mistanken på Bothwell, men han ble frifunnet etter en parodisk rettssak.

Da Bothwell «bortførte» Maria og giftet seg (protestantisk) med henne, virket det som hun var medskyldig i drapet på Darnley, noe hun trolig også var. Et opprør reiste seg. Maria rømte til England, Bothwell over Orknøyene til Norge, der Anna Rustung fikk ham fengslet. Han satt på Malmöhus i Sverige og senere på Dragsholm i Danmark, hvor han døde.

De såkalte kassettbrevene, åtte brev som skal være skrevet av Maria Stuart til Bothwell, beviser, hvis de er ekte, at Maria var Bothwells elskerinne før mordet på Darnley, og at hun var medskyldig i mordet på ektemannen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg