Faktaboks

James Hepburn Bothwell

James Hepburn, jarlen av Bothwell

James Hepburn, 4th earl of Bothwell, duke of Orkney and Shetland

Uttale
bˈåþwəl
Født
1537
Død
4. april 1578, Dragsholm slott, Sjælland, Danmark
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
James Hepburn Bothwell
James Hepburn, jarlen av Bothwell, malt av ukjent kunstner i 1566.
Av /Scottish National Gallery.

James Hepburn Bothwell var en skotsk adelsmann. Han var protestant, men støttet konsekvent katolikkene i Skottland, noe som skaffet ham mange uvenner. Han var gift med den skotske dronningen Maria Stuart fra 1567.

I Danmark forlovet Bothwell seg med den norske adelsdamen Anna Rustung, men reiste fra henne igjen. Bothwell kom tilbake til Skottland i 1565 og tok førerskapet blant de lordene som krevde at dronning Maria Stuart skulle skilles fra sin ektemann Henry Stuart Darnley. Da Darnley ble drept, falt mistanken på Bothwell, men han ble frifunnet etter en parodisk rettssak.

Da Bothwell «bortførte» Maria og giftet seg (protestantisk) med henne, virket det som hun var medskyldig i drapet på Darnley, noe hun trolig også var. Et opprør reiste seg, og Maria ble avsatt som dronning. Maria rømte til England, og Bothwell over Orknøyene til Norge, der Anna Rustung fikk ham fengslet. Han satt på Malmöhus i Sverige og senere på Dragsholm i Danmark, hvor han døde.

De såkalte kassettbrevene, åtte brev som skal være skrevet av Maria Stuart til Bothwell, beviser, hvis de er ekte, at Maria var Bothwells elskerinne før mordet på Darnley, og at hun var medskyldig i mordet på ektemannen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg