John Knox

Faktaboks

John Knox
Uttale
nåks
Født
1514
Død
24. november 1572
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
John Knox
Av /KF ※.

Artikkelstart

John Knox var en skotsk kirkereformator. Han var reformasjonens mest energiske forkjemper i Skottland, og har gitt den skotske kirke dens strenge, puritanske preg

Knox var av bondeslekt, gikk på latinskole og ble presteviet. I 1545 møtte han den protestantiske predikanten George Wishart. Da Wishart var henrettet i 1546, drepte protestantiske fanatikere erkebiskopen av St. Andrews og tok makten i byen. Katolikkene fikk unnsetning av franske tropper, som tok Knox til fange. Han ble straffet med arbeid på galeiene.

Senere var Knox predikant i England, men måtte dra fra landet da den katolske Maria Tudor kom på tronen (1553–58). Han oppholdt seg en tid hos Jean Calvin i Genève. I 1559 vendte han tilbake til Skottland etter at de skotske protestantiske adelsmenn hadde stiftet et edsforbund til vern for den reformerte tro. Med ubønnhørlig strenghet kjempet han mot «det katolske avguderi», så kirke- og billedstorm fulgte i hans spor. I tale og skrift raste han mot «det uhyrlige kvinneregimente» (Maria Stuart og Elizabeth). Han forfattet den skotske kirkes bekjennelsesskrift (1560) og kirkeordning (1561) i den strengeste kalvinske ånd, og skrev Skottlands reformasjonshistorie. Når Knox er blitt kalt Skottlands reformator, er det ikke som reformasjonens første, men som dens mest energiske forkjemper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg