Den spanske armada, også kalt den «store» eller «uovervinnelige», var en krigsflåte som Filip 2 av Spania sendte mot England i 1588. Grunnen var dels for å hevne Maria Stuart, som ble henrettet året før, og dels fordi dronning Elizabeth 1 støttet nederlenderne i striden mot Spania. Flåten, som talte 130 store og 30 små krigsskip og en mannskapsstyrke på ca. 30 000, stod under ledelse av hertugen av Medina Sidonia.

En del av Den spanske armada ble ødelagt av engelskmennene i Den engelske kanalen, og mange skip forliste da armadaen forsøkte å gå nord om Skottland. Fartøyene drev enkeltvis omkring, helt nord til Norge. Bare halvparten av flåten nådde hjem. Det har siden, og helt opp til våre dager, vært funnet vrakrester av armadaen.

Nederlaget til Den spanske armada markerte slutten på Spanias herredømme på havet, og åpnet samtidig for det britiske. Den vaktpost som engelskmennene satte ut for å speide etter armadaen på sørkysten av England, ble opprettholdt i flere hundre år etter at armadaen var slått.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. januar 2011 skrev Morten Seip

Sir Francis Drake ledet den engelske flåten som dens nestleder etter Charles Howard.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.