Den spanske armada, også kalt den «store» eller «uovervinnelige», var en marinestyrke som Filip 2 av Spania sendte for å invadere England og avsette dronning Elizabeth 1 i 1588. Grunnen var dels for å hevne Maria Stuart, som ble henrettet året før, dels fordi engelskmennene drev stilt piratvirksomhet mot spanske skip, og dels fordi dronning Elizabeth 1 støttet opprørene i Nederlandene i krigen mot Spania. Flåten, som talte 137 krigsskip og en mannskapsstyrke på ca. 30 000, stod under ledelse av hertugen av Medina Sidonia. Skipene skulle seile fra Spania og Portugal til Flandern, der de skulle hente en stor del av den spanske hærens styrker som deltok i Åttiårskrigen

Medina Sidonia hadde svært detaljerte instrukser som ikke lot ham kontrollere operasjonen og endre planer etter lokale forhold. Han kunne dermed ikke angripe engelskmennene når han hadde anledning til det og hadde en taktisk fordel og var tallmessig overlegen, fordi han først måtte hente invasjonsstyrken i Flandern. Da han kom dit, var Alessandro Farnese, hertugen av Parma, ikke klar med sine soldater, og den spanske flåten mistet initiativet. Engelskmennenes angrep med brannskip på den spanske flåten da den lå ved anker i Calais førte til panikk. En del av den spanske armada ble deretter ødelagt av engelskmennene i Den engelske kanalen, og mange skip forliste da deler av armadaen forsøkte å gå nord om Skottland. Fartøyene drev enkeltvis omkring, helt nord til Norge, der flere av dem overvintret. Totalt nådde 87 av 127 skip hjem. Det har helt opp til våre dager blitt funnet vrakrester av armadaen.

Nederlaget til Den spanske armada markerte slutten på Spanias herredømme på havet, og åpnet samtidig for det britiske. Den vaktposten som engelskmennene satte ut for å speide etter armadaen på sørkysten av England, ble opprettholdt i flere hundre år etter at armadaen var slått.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. januar 2011 skrev Morten Seip

Sir Francis Drake ledet den engelske flåten som dens nestleder etter Charles Howard.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.