Karl Friedrich Benz

Faktaboks

Karl Friedrich Benz
Født
25. november 1844, Karlsruhe
Død
4. april 1929, Ladenburg

Carl Benz

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Karl Friedrich Benz, tysk mekanisk ingeniør, anerkjent som oppfinneren av den første bilen med intern forbrenningsmotor.

Benz ble født i Karlsruhe. Hans far var jernbanemekaniker, men døde da gutten var kun to år gammel. På tross av at han vokste opp i fattigdom, var hans mor likevel bestemt på at Benz skulle ha god utdannelse. Han utmerket seg på skolen, og kom inn på Karlsruher Institut für Technologie, hvor han studerte ingeniørvitenskap. I syv år etter at han ble uteksaminert i 1864, hadde han en serie jobber ved ulike fabrikker og verksteder før han i 1871 etablerte sitt første firma, Mechanische Werkstätte, sammen med August Ritter. Ritter viste seg å være upålitelig, og kort tid etterpå kjøpte Benz' forlovede, Bertha Ringer, ut Ritters andel med sin medgift. Benz fikk patent på sin første totaktsmotor i 1879, to år etter at Nikolaus Otto fikk patent på en firetakts forbrenningsmotor.

Det skulle gå enda noen år før Benz sikret seg finansiering nok til å opprette sin egen fabrikk, Benz & Co., Reinische Gasmotorenfabrik, et tidligere sykkelverksted i Mannheim. Etter to år i selskapet, i 1885, begynte Benz å kjøre rundt i Mannheim med motorkjøretøyer. Året etter fikk han patent på en firesylindret forbrenningsmotor, og 3. juli 1886 introduserte han verdens første kjøretøy med en forbrenningsmotor som fremdrift.

Benz første bilmotor var utstyrt med elektrisk tenning, den var vannkjølt og kunne nå en fart på 3 kilometer i timen. I motsetning til hans argeste konkurrent, Gottlieb Daimler, som kun monterte en motor på en hestevogn, designet Benz en bil fra bunnen av, med tre hjul. I løpet av 1890-tallet ble Benz & Cie, som selskapet ble kalt, Tysklands nest største bilfabrikk, og mot slutten av århundret var Benz & Cie en av verdens ledende bilprodusenter. I 1899 produserte selskapet 572 biler, og ble børsnotert. Benz & Cie overlevde den økonomiske nedgangstiden etter første verdenskrig ved å fusjonere med erkekonkurrenten Daimler-Motoren-Gesellschaft, som produserte Mercedes-bilene. Benz satt i styret i selskapet til han døde i 1929.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg