Johann Stamitz

Faktaboks

Johann Stamitz
Jan Stamic, Jan Waczlaw (Václav) Antonín Stamitz
Uttale
stˈamitz
Født
19. juni 1717, Německý Brod/Deutschbrod, Böhmen (i dag Havlíčkův Brod, Tsjekkia)
Død
1757, Mannheim, Kurpfalz (i dag Baden-Würtemberg, Tyskland)
fødselsdato er dåpsdato, omtrentlig dødsdato
Johann Stamitz

Artikkelstart

Johann Stamitz var en bøhmiskfødt komponist, dirigent og fiolinist. Han arbeidet stordelen av livet sitt for kurfyrsten av Mannheim, først som kammermusiker fra cirka 1741 og deretter fra 1745 som konsertmester.

Stamitz er regnet som en av grunnleggerne av den såkalte Mannheimerskolen. Han skrev 58 symfonier (samt 10 orkestertrioer som ofte er blitt framført som symfonier) og cirka 30 konserter for ulike instrumenter. Han er regnet som den første komponisten som konsekvent skrev symfonier med fire satser i stedet for tre. Dette har tidligere blitt regnet som et vannskille i genrens utvikling. Mange karakteristiske trekk i stilen hans, som bruken av crescendo og langsommere akkordskifter enn tidligere komponister, skulle bli viktige i den wienerklassiske perioden.

To av Stamitz’ sønner, Carl Stamitz og Anton Stamitz, var også komponister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Jan Peter Pospisil

Bøhmisk-tysk komponist blir galt.
99 personer av 100 vil tenke på en sudettysker. Jan Vaclav Stamic var født tsjekker og oppvokst i det tsjekkiske kongedømmet. Han bosatte seg senere i staten Baden-Würtenberg som da ikke lå i Tyskland. Man projiserer senere hendelser (dannelsen av Tyskland i 1871) og gir det gyldighet bakover i tid, mens det tsjekkiske kongedømmet som gikk i petsonalunion med det østerrikske hertugdømmet og ungarske kongedømmet i 1526/27 blir omskrevet med det tyske ordet Bøhmen.

skrev Halvor K. Hosar

Hei! Eg takkar for kommentar, og beklagar seint svar. Eg er ikkje spesialist på tsjekkisk nasjonshistorie, men etter å ha forhøyrt meg litt med fagpersonane som har arbeidd mykje med tsjekkisk historie her på sida, har eg kome fram til at ein på norsk gjerne snakkar om det historiske kongedømet som omfatta Böhmen, Mähren og (heilt eller til dels) Schlesien som Dei bøhmske kronlanda, og at det då er mest korrekt å omtala han som bøhmisk. Dette er òg i tråd med tilrådingane til Språkrådet. Eg har difor endra hovudteksta til å seia bøhmiskfødt, medan faktaboksen gjer grundig greie for kvar han var fødd og døde, og kva for politiske einingar desse høyrer inn under historisk og i dag.

skrev Jan Peter Pospisil

OK, men man kan godt bruke ordet tsjekker og tsjekkisk kronland. Altså land under St. Vaclav kronen.

skrev Jan Peter Pospisil

Unnskyld at jeg maser.
"Jan Waczlaw (Václav) Antonín Stamitz" må være en skrivefeil.
Han var døpt: Jan Václav Antonín Stamic.
Hans sønn Anton, døpt: Antonín Thadaeus Jan Nepomuk Stamic, var tsjekker i andre generasjon.
Språkrådet likestiller Bøhmen med Čechy, med betydningen et landskap i Tsjekkia.

svarte Ola Nordal

Takk for innspillet. Vi undersøker saken. Mvh. Ola i SNL-redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg