Johann Stamitz

Faktaboks

Johann Stamitz
Jan Stamic, Jan Waczlaw (Václav) Antonín Stamitz
Uttale
stˈamitz
Født
19. juni 1717, Havlickuv Brod, Tsjekkia
Død
1757, Mannheim, Tyskland
fødselsdato er dåpsdato, omtrentlig dødsdato
Johann Stamitz

Artikkelstart

Johann Stamitz var en bøhmisk-tysk komponist, dirigent og fiolinist. Han arbeidet stordelen av livet sitt for kurfyrsten av Mannheim, først som kammermusiker fra cirka 1741 og deretter fra 1745 som konsertmester.

Stamitz er regnet som en av grunnleggerne av den såkalte Mannheimerskolen. Han skrev 58 symfonier (samt 10 orkestertrioer som ofte er blitt framført som symfonier) og cirka 30 konserter for ulike instrumenter. Han er regnet som den første komponisten som konsekvent skrev symfonier med fire satser i stedet for tre. Dette har tidligere blitt regnet som et vannskille i genrens utvikling. Mange karakteristiske trekk i stilen hans, som bruken av crescendo og langsommere akkordskifter enn tidligere komponister, skulle bli viktige i den wienerklassiske perioden.

To av Stamitz’ sønner, Carl og Anton, var også komponister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Jan Peter Pospisil

Bøhmisk-tysk komponist blir galt.
99 personer av 100 vil tenke på en sudettysker. Jan Vaclav Stamic var født tsjekker og oppvokst i det tsjekkiske kongedømmet. Han bosatte seg senere i staten Baden-Würtenberg som da ikke lå i Tyskland. Man projiserer senere hendelser (dannelsen av Tyskland i 1871) og gir det gyldighet bakover i tid, mens det tsjekkiske kongedømmet som gikk i petsonalunion med det østerrikske hertugdømmet og ungarske kongedømmet i 1526/27 blir omskrevet med det tyske ordet Bøhmen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg